П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Дива не сталося: Очільник РПЦвУ оголосив про богослужіння з вірянами на Великдень

    Кожне наступне слово архієреїв РПЦвУ говорить про те, що Московський патріархат готує на Великдень диверсію проти України. До хору московських владик про безпечність причастя та запрошення до храмів додалося головне соло – своє слово, врешті решт, промовив очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій.

    Дива не сталося: московський владика підтвердив, що РПЦвУ таки збирається проводити Великодні богослужіння разом з вірянами:

    «Цього року свято Святої Пасхи у нас особливе через вірусну хворобу, яка розповсюджується земною кулею. Тому сповіщаю вас, дорогі брати і сестри, що у храмах Пасхальні богослужіння будуть звершуватися. Хочу втішити тих, хто через хворобу або з якихось інших причин залишаться вдома: ви не будете покинуті, ви зможете побачити Пасхальну службу по телебаченню. Завдяки владі, яка пішла нам на зустріч, Пасхальна служба буде транслюватися на телеканалах «Україна» та «Інтер». Ті ж віряни, які прийдуть на богослужіння, стоятимуть і молитимуться на вулиці, дотримуючись усіх необхідних санітарних норм».

    Раніше архієреям Московського патріархату закидали, що вони діють всупереч наказам свого шефа – Московського патріарха Кіріла. Та насправді своїми закликами не дотримуватися карантину та йти до храмів на богослужіння московські священники саме виконують вказівку з Москви. Бо, як виявилося, застереження Кіріла щодо запобігання поширення коронавірусу стосуються лише парафій РПЦ. А не її філії в Україні.
    За інформацією від священнослужителів РПЦвУ, що мешкають на тимчасово окупованій території Донецької області, в самій Росії Данилов монастир, що є резиденцією моспатріарха Кіріла, 8 квітня розіслав циркуляр по всіх російських митрополіях та єпархіях, із зазначенням утриматися від масових заходів в релігійні свята, в тому числі Великодня. Даний циркуляр не надходив у РПЦвУ, а був тільки розісланий по території Росії і окупованого Криму

    Українські чиновники, на разі, жодним чином не відреагували на цю ситуацію. На відміну від Православної церкви України, яка насправді піклується про своїх вірян. Архієпископ ПЦУ Євстратій різко відреагував на слова митрополита Онуфрія, процитувавши Святе Писання: «У що бити ще вас, що продовжуєте свою затятість? Уся голова у виразках, і все серце зачахло».
    Владика Євстратій ще сподівається, що за дні Страсного тижня вдастся достукатися до свідомості керівництва РПЦвУ, щоби вони заявили хоча б те, що заявив їхній патріарх: «призываю вас, мои дорогие, в ближайшие дни, пока не будет особого Патриаршего благословения, воздержаться от посещения храмов, а если кто-то вам что-то скажет, напомните пример Марии Египетской».
    На жаль, сподіватися на свідомість московських архієреїв не доводиться. Бо керівництво РПЦвУ, ігноруючи навіть заклики президента України, виконує наказ з Москви підірвати Україну масовим розповсюдженням хвороби. Тут вже справа за українськими силовими відомствами.

    Найсвіжіше

    Популярне