П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Освятити паску біля дому: У ПЦУ пояснили як святкувати Великдень в умовах карантину

    Православна Церква України рішенням Священного Синоду  9 квітня доповнила «Практичні настанови для єпископату, духовенства і вірних».
    Відповідний документ можна переглянути на офіційному сайті ПЦУ.
    Під святкування Великодня та Вербної неділі архієреї та духовенство через засоби масової інформації, оголошення, у проповідях та особистому спілкуванні повинні просити усіх мирян залишатися вдома та долучатися до молитви через засоби трансляції.
    Спільні посвячення верби та великодніх страв для мирян у храмах та на прихрамовій території не проводити, щоби не допускати скупчення людей;
    У селах, селищах міського типу, у місцевостях з переважаючою індивідуальною забудовою ПЦУ рекомендує проводити освячення великодніх страв біля місць проживання – на вулиці поруч з будинком чи на подвір’ї, з дотриманням «соціальної дистанції» і не допускаючи скупчення людей;
    Також Православна Церква України закликає організувати, за домовленістю з відповідними закладами, завчасне освячення великодніх страв у місцях їхнього виробництва та продажу, з проханням, щоби під час придбання віруючі були письмово інформовані, що їхні страви вже освячені православним священнослужителем;
    Відвідання священиками і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов Священний Синод ПЦУ переніс на Троїцьку батьківську поминальну суботу – 6 червня 2020 р.;
    «Під час богослужінь у храмі мають бути присутні священнослужителі та церковнослужителі, чтеці та співці, інші особи, які беруть участь у звершенні богослужінь та забезпеченні трансляції (у разі її здійснення) – спільною загальною кількістю не більше 10 осіб», йдеться у рішенні Священного Синоду ПЦУ.
    При цьому Національна поліція вважатиме порушенням норм карантину як присутність більшої кількості осіб у храмі, так і присутність людей на територіях біля храмів на відкритому повітрі у будь-якій кількості, за що вважає за можливе притягати до відповідальності.
    Після богослужіння у храмі не повинні знаходитися одночасно більше ніж дві особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі великого розміру, і більше однієї особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі малого розміру, ззовні не повинні утворюватися черги. У позабогослужбовий час не відмовляти мирянам, які індивідуально прийдуть до храму з релігійними потребами, у їх задоволенні.
    Похорон можна здійснювати за присутності не більше 10 осіб з дотриманням “соціальної дистанції”.
    Також вірянам ПЦУ не можна легковажно ставитись до перегляду відеотрансляцій. «Перебуваючи вдома та долучаючись до богослужіння з допомогою трансляції, вірні повинні слухати богослужіння і звершувати молитву перед іконою, перебуваючи у домі як у храмі, додержуючи звичайних правил участі у храмовому богослужінні, не допускати ставлення до трансляції богослужіння лише як до перегляду видовища».
    Священики ПЦУ мають наполягати перед державною владою та органами місцевого самоврядування на тому, що богослужіння і молитва не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими, з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та «соціальної дистанції».
    Священикам що досягли 60-ти літнього віку Синод рекомедує дотримуватися загальних обмежень, якщо їхні обов’язки на час карантину можуть виконувати інші священнослужителі та церковнослужителі.
    Також Священний Синод Православної Церкви України ухвалив «проведення під час богослужінь Страсної седмиці та на Великдень передбачених Уставом обходжень храму відповідно до місцевих обставин або не здійснювати, або здійснювати обнесення Плащаниці в самому храмі, або здійснювати обхід навколо храму лише у складі тих, хто бере участь у відповідному богослужінні, з дотриманням «соціальної дистанції»; у разі якщо хресний хід на Великдень не здійснюється – відразу після виходу Утреня розпочинається перед дверима храму».
    Священний Синод попросив подбати про літніх людей, щоб і вони не залишились без радості Великодніх свят.
     

    Найсвіжіше

    Популярне