П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Це неможливо»: У ПЦУ заявили, що не скасовуватимуть богослужіння на Великдень і Вербну неділю

    Митрополит Переяславський і Вишневський Православної церкви України Олександр (Драбинко) пояснив, що богослужіння на Вербну неділю і Пасху відбуватимуться з дотриманням вимог посилених карантинних заходів через пандемію коронавірусу COVID-19. Він пояснив, що літургії ніхто не скасовуватиме, проте виникає питання як вірянам добратись до храмів, якщо з 6 квітня вступили в силу посилені карантинні заходи?
    «Богослужіння ми не скасовуємо. Це просто неможливо, та й не потрібно», — сказав він у коментарі OBOZREVATEL.
    Митрополит уточнив, що на службі буде присутня мінімальна кількість вірян — «кілька осіб хору, кілька осіб священників і люди, які вестимуть відеотрансляцію».
    «Якщо у когось буде можливість прийти у храм, із храму нікого не виженемо. Може бути вільний потік. Людина прийшла, помолилася, свічку поставила і пішла. Це не буде масовим зібранням, як це буває у звичайний час щороку. Повинні виконуватися всі карантинні заходи, і ми їх дотримуємося. Біля входу до храму у нас є дезінфектор для рук, всі повинні бути в масках», — наголосив він.
    Нагадаємо, 4 квітня пресслужба ПЦУ опублікувала роз’яснення у зв’язку з посиленням карантинних обмежень. У них йшлось що богослужіння за участі не більше 10 вірян не забороняється. Постає питання, як добратись до храму, якщо постанова Кабінету міністрів України накладає заборону на пересування, що на практиці обмежуватиме можливість мирян приходити до храмів.
    Також митрополит Олександр нагадав, що на нараді Всеукраїнської ради церков за участю Національної поліції правоохоронці роз’яснили, що проведення богослужінь у храмах не заборонене за умови участі в них не більше 10 осіб.
    «Вербна неділя, напевно, відбудеться в тому самому форматі. Допоки діють заходи карантину, нічого не змінюється. Священик служить літургію, хор співає, трансляція йде», — додав митрополит ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне