Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Як у митрополит РПЦвУ у Запоріжжі знову продемонстрував свою двуликість

    Як московський митрополит Лука у Запоріжжі відкидає ідею відеотрансляцій богослужінь і в той самий час просить владу облаштувати храми необхідною відеотехнікою.
    «Сучасні досягнення цивілізація перетворили людей з «чєловєков» на «тєлєвєков», які повністю підкоряються і думають, як телевізор, який блокує будь-який прояв власної волі…», – зазначив митрополит Запорізький і Мелітопольський РПЦвУ Лука (Коваленко) в інтерв’ю, оприлюднене промосковськими ЗМІ 26 березня цього року.
    Цими словами владика Лука підсилив власну думку, що заміна особистої присутності на богослужіннях переглядом їх онлайн-трансляцій в період коронавірусного карантину допустима лише у випадку немочі або хвороби прихожан, оскільки суперечить самому змісту церковного життя.
    Втім, як виявилось, ще 22 березня цього року митрополит поставив свій підпис під зверненням голів християнських церков до голови Запорізької обласної державної адміністрації. Документ оприлюднив викладач Запорізького національного університету, релігієзнаець Ілля Бей на своїй сторінці в соцмережах.
    У вказаному зверненні, посеред іншого, лунає прохання до влади сприяти облаштуванню центральних соборів міста Запоріжжя технічним інвентарем для трансляції богослужінь у мережі інтернет.
    Підписання такого звернення та опубліковане інтерв’ю владики Луки наводить на певні роздуми та змушує поставити два цілком логічні питання. По-перше, чи не є це демонстрацією двуликості єрарха РПЦвУ, коли у гонитві за духовним піаром митрополит Лука спочатку демонструє свою категоричну відмову від онлайн-трансляцій, але в той самий час просить владу матеріально сприяти проведенню таких трансляцій? По-друге, чи усвідомлює митрополит Лука, що у період пандемії коронавірусу всі потужності держави спрямовані на подолання пандемії та усунення її негативних економічних наслідків?
    Такі питання, ймовірно, є риторичними, оскільки представник церкви, яка керується державою-агресором, швидше за все, мало переймається питаннями порятунку економіки України і ще менше турбується точкою зору українців.
    Тим більше, що двуликість Луки Запорізького — не новина. Минулого року Лука з’їздив в Будапешт, щоб відзначити Різдво 25 грудня на святковій службі. Хоча перед тим Лука заявляв, що Різдво треба відзначати тільки 7 січня, а перенесення свята в Україні на 25 грудня — «антинародний проект».

    Найсвіжіше

    Популярне