П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл змінює політику РПЦ, втрачаючи репутацію і підлаштовуючись під конкурента

    Упевнений, багатьох в ці непрості для всього світу дні дивувала позиція священнослужителів РПЦ, які закликали в Україні, під час карантину ходити до храмів і причащатися. Адже ніяка інфекція, цитую помічника настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі, протоєрея Олександра Маличенка, не передається, через це тіло і кров Христа спасителя.
    Про це пише військово-політичний оглядач Олександр Коваленко у своєму блозі.
    При цьому даний апогей абсурду присутній практично у всіх церквах РПЦ, не тільки в Україні, але і в самій Росії. Отже, така політика священиків РПЦ була продиктована зверху, напряму з Данилова монастиря. І навіть буквально минулих вихідних глава синодального відділу із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Владімір Лєгойда мовив про те, що священики РПЦ це взагалі духовні лікарі.
    Однак не довго музика грала і напередодні патріарх Кіріл зробив вельми неоднозначну заяву, назвавши «нерозумними» священиків, які виступають проти режиму самоізоляції на тлі поширення коронавірусу.
    І ось те, що називається – раптово! Адже з урахуванням того, як протягом лютого і березня РПЦ переконувала своїх прихожан, що в період карантину ходити в храми безпечно, почути такі висловлювання від патріарха Кіріла це як мінімум парадокс. Хоча, явище це, різка зміна наративу, чи не вперше має місце бути.
    Думаю, всі чудово пам’ятають, як саме через РПЦ в Україні поширювалися наративи, листівки і робилися заяви про смертельну небезпеку коронавірусу і особливо від українців, які прибули з Китаю в Нові Санжари. Дуже швидко ці посили були забуті з наративом «віруючому жодний вірус не страшний», РПЦ по всьому світу насаджувала новий порядок денний. Але вже зараз з Данилова монастиря звучать зовсім інші промови, що суперечать попереднім, але в деякій мірі, відповідні позапопереднім.
    Для прихожан РПЦ такі кардинальні зміни політики партії повинні бути показовими за ступенем своєї абсурдності, але навряд чи тотально зазомбована аудиторія РПЦ зможе побачити суть речей. Але цікаво, навіть не те, що РПЦ маніпулює і бреше своїм парафіянам, кладучи на вівтар жадібності їх життя, а в зв’язку з чим так різко змінилася, власне, політика партії?
    Справа в тому, що в міру того як протягом останнього місяця в самій Росії кількість заражених коронавірусом зросла з 2 чоловік до більш 1,5 тис. і паніка стала набувати загальнонаціональні тенденції, політика патріарха Кіріла набула вельми непопулярного забарвлення, а його рейтинг довіри в суспільстві почав йти нижче плінтусу.
    У свою чергу, на тлі коронавірусу, вийшов на арену інформаційної релігійної війни всередині Росії, особистий духівник Владіміра Путіна митрополит Тіхон, якого давно вже пророкують на місце Кіріла. Особливо в світлі провалу патріарха Кіріла в Аммані, фіаско в Чорногорії і, безумовно, в Україні, де наданню Томосу про автокефалію ПЦУ, Московський патріархат, не дивлячись на колосальні вкладення сил і коштів, не зміг перешкодити.
    І на тлі цих провалів, відчуваючи загрозу своїй персоні, патріарх Кіріл розгорнув масштабну інформаційну війну проти митрополита Тіхона, задіявши медійний потенціал ФСБ, що й не дивно. Адже не дарма РПЦ вважається філією ФСБ. Та й заборона патріарха Кіріла своїм вікаріям відвідувати відспівування протоєрея Всєволода Чапліна, надалі викликало невдоволення високопоставлених священнослужителів, знову ж обернулося проти нього втратою репутаційних балів.
    А вийшов духівник президента на арену з адекватною і вивіреною заявою: «Ті, хто кажуть, що в храмі захворіти не можна – брешуть, вільно чи мимоволі. Як Псковський єпископ я благословляю вас молитися – вдома. Прийшов час».
    І ось, на тлі всіх своїх провалів і репутаційних втрат, патріарх Кирило змушений максимально швидко підлаштовуватися під свого конкурента, в черговий раз, в непростий «чумний» період для всієї країни, змінюючи наративи для пастви. І справді, несповідимі шляхи Господні, адже для заблуканих овець РПЦ, маршрут змінюється в режимі 24/7, а необхідні для спокою прямих звивин афірмації змінюються настільки часто, що в прямих звивинах починають з’являтися вигини, нерівності, розгалуження … У підсумку – інтелект і усвідомлення , що їм нахабно, безцеремонно і лицемірно брешуть.

    Найсвіжіше

    Популярне