Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На зміну радянських традицій: Президент впроваджує церемоніал вшанування полеглих військових

    Президент України Володимир Зеленський оголосив про вровадження нового офіційного церемоніалу вшанування полеглих українських військових.
    Про це йдеться на офіційному сайті Президента України.
    «Наразі розробляється церемонія почесного вшанування кожного героя, який віддав своє життя за Батьківщину. Ми всі молимо Бога, щоб таких церемоній було якомога менше. Але поки що в нас триває війна, і пам’ять кожного, хто загинув заради України, буде вшанована належним чином», – сказав Володимир Зеленський.
    Нагадаємо, минулого року за участі почесної варти, військового оркестру та першого заступника голови Синодального управління військового духовенства протоєрея Тараса Мельника пройшла репетиція нового церемоніалу поховання полеглих військовослужбовців. Варто відзначити що це – репетиція і жодного справжнього поховання із загиблим не було. Більш того, процес апробації був тривалим і кожну дію виконували неодноразово, бо все знімали на відео.
    Впродовж найближчого тижня за участі нового міністра оборони, начальника Генерального штабу та Міністерства у справах ветеранів має бути введений новий церемоніал.
    Церемонію поховання загиблого військовослужбовця наразі регламентує Додаток 18 до Статуту гарнізонної та вартової служб ЗС України, який за суттю спирається на радянські традиції і є морально застарілим бо в ньому ви не знайдете, наприклад, ролі й місця священника, який у 95 відсотках випадків присутній на таких похованнях. Є й багато інших нюансів. Тому зазвичай процес поховання полеглого воїна перетворювався на роздираючу душу процедуру без початку і кінця. На процедуру, якою керували не завжди компетентні люди.
    Саме тому Інститут національної пам’яті спільно із Синодальним управлінням військового духовенства, Міністерством оборони України, Міністерством у справах ветеранів, Генеральним штабом ЗС та іншими компетентними експертами з березня 2019 року займається реформуванням церемонії поховання українських воїнів. При розробці нового ритуалу був врахований закордонний досвід країн США, Ізраїлю, Польщі та інших. Окремо внесена роль капелана, бо до цього він регламентувався, як було сказано вище, застарілими правилами. Старий церемоніал не включав в себе роль капелана, бо був насліддям радянської армії.
    Головна місія ритуалу – гідне вшанування загиблого захисника, віддання йому належних військових почестей у такий спосіб, аби його рідні й місцева громада розуміли, що ховають не когось пересічного, а людину, завдяки якій існує держава Україна.
    «Ми готові допомогти на майданчику Офісу Президента. Я особисто теж хочу займатися цією розробкою, щоб у кожному містечку, куди повертаються наші герої, ми не просто ставилися з повагою, а щоб це було на найвищому рівні, який існує у світі», – зазначив Глава держави Володимир Зеленський.
    Загалом багато роботи потрібно ще зробити, зокрема юридично затвердити напрацьований церемоніал. Можливо будуть зміни до Статутів Збройних Сил України.
    Світлина від Синодальне управління військового духовенства Православної Церкви України.
     

    Найсвіжіше

    Популярне