Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Вояж Онуфрія до Чорногорії: Спонсор РПЦвУ вимагає від МЗС на «чорне» сказати «біле»

    Спонсор РПЦвУ, олігарх та народний депутат Вадим Новинський оприлюднив «гнівну тираду»: як це так, посольство України в Чорногорії назвало митрополита Онуфрія чиновником Російської православної церкви?
    Нагадаємо, українські дипломати в Подгориці оприлюднили заяву: Онуфрій, як високопосадовий церковний чиновник РПЦ, не уповноважений висловлювати думку більшості православних вірян України або православної церкви України. Бо Онуфрій, очевидно за наказом з Москви, відразу з Йорданії полетів до Чорногорії очолити протести Сербської церкви проти чорногорських законів.
    Не зрозуміло, що Новинського більше «обурило»: те, що дипломати назвали Онуфрія навіть не очільником РПЦвУ, а чиновником Московської церкви, чи «втручання держави у справи церкви» (це пролунало у заяві Новинського).
    Новинський завів стару пісню про те, що РПЦвУ (яку він вперто називаю «Українською православною церквою») «визнана всім православним світом». Що ж, про нагадаємо пану Новинському слова московського митрополита Іларіона в Аммані, де він сказав: «митрополит Онуфрій виступав, і він казав про те, що «Українська православна церква» у складі Московського патріархату…». Далі можна не продовжувати.
    Що ж до «втручання держави у справи церкви». На нашу думку, посольство України просто було зобов’язане зробити таку заяву. Бо тут вже йдеться не про внутрішні справи, а про міжнародні відносини. Невідомо чим для України міг би закінчитися вояж Онуфрія в Чорногорію. Де єрархи Сербської церкви не хочуть підкорятися законам, лякають громадянською війною та не визнають права чорногорців на самовизначення. Вам це нічого не нагадує?
    Так от, Новинський у першу чергу вимагає від українського МЗС відкликати заяву посольства в Чорногорії та … спростувати його для світових ЗМІ! От в чому проблема. Якби не заява наших дипломатів, то багато хто подумав би, що Сербську церкву в її протистоянні з Чорногорською державою підтримує українська церква. А вийшло так, що за всім цим знову стоїть Москва.

    Найсвіжіше

    Популярне