Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: У нашій Церкві молитва завжди лунатиме найперше українською мовою

    «Кожному народові Бог благословив для вжитку його унікальну рідну мову», – заявив митрополит Київський та всієї України Епіфаній у зверненні з нагоди Міжнародного дня рідної мови.
    «Як пише апостол Яків у своєму посланні: «Всяке добре даяння i всякий досконалий дар сходять зверху, вiд Отця свiтiв, у Якого немає змiни i нi тiнi перемiни» (Як. 1: 17). До того ж, мова є не просто засобом для спілкування – це неоціненний духовний скарб, який передає із покоління в покоління історичну й культурну спадщину. Якщо народ прагне берегти власну історію, плекати власну долю, будувати власну сильну державу, то має шанувати свою мову», – говорить предстоятель ПЦУ.
    І пригадує також настанови митрополита Іларіона (Огієнка), який був не лише духовним вчителем для українців, але й видатним вченим та знавцем української мови.
    «Він залишив для нас свої вагомі наукові праці, а також слова істинної мудрості: «Рідна мова – це шлях до Бога. Не рідною мовою Бога не пізнаєш», – наголошує Епіфаній.
    «Після століть переслідувань та заборон, сьогодні маємо можливість вільно молитись рідною мовою у незалежній помісній Православній Церкві України. Подякуймо ж за це Всемилостивому Богу та всім, хто своїм життям оберігав нашу рідну українську мову» – підсумував митрополит.

    Найсвіжіше

    Популярне