Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Понтійский сепаратизм: Як РФ дестабілізує Грецію

    У той час, як уряд країн ЄС вирішує – посилювати санкції проти Росії чи ні, остання продовжує розхитувати Європу, створюючи нові конфлікти. Наступною метою дестабілізації в РФ визначили Грецію.
    Як і чим греки образили Путіна, і чому один з кращих «братніх народів» Росії незабаром може стати «фашистським»?
    Все почалося ще до зміни влади в Греції, коли стало відомо, що підтримуваний греками Вселенський Патріархат планує визнати Православну церкву України, передає Інформаційний спротив.
    Тоді почалися перші спроби Росії через своїх прихильників, таких, як екс-міністр оборони Греції П.Камменоса, заблокувати процеси народження незалежної української церкви. Але це призвело до подальших вигідних Україні процесів – ПЦУ офіційно визнала Елладська православна церква.
    У зв’язку з цим підконтрольні російському олігарху Івану Саввіді інформаційні ресурси під координацією прес-аташе посольства Росії в Греції Васілія Гаврілова провели акції з дискредитації Патріарха Варфоломія і церковної верхівки Елладської релігійної громади.
    Але на цьому «старший брат» не зупинився і готує сценарій, аналогічний реалізованим в Абхазії, Осетії, на Донбасі …
    28 вересня минулого року підконтрольний І.Саввіді сайт «Російські Афіни» публікує звернення відомої письменниці Валід Будакіду під назвою «Ніколи ми не станемо … еллінами». Це звернення саме по собі дивне: людина Івана Саввіді звертається до самого Саввіді з тим, щоб той не приховував факти дискримінації по відношенню до російськомовних в Греції, активно на них реагував, захистив права понтійців в Греції. До того ж, як не дивно, такі заяви йдуть від головного організатора в Греції російської пропагандистської ходи «Безсмертний полк».
    Все це нагадує сцену Путіна з Жириновським, де Путін (Саввіді) розумний і добрий, лояльний до влади Європи (Греції), постійно недооцінюючи загрози з їхнього боку, а Жириновський (Будакіду) істинна людина з народу, яка бачить ці «обмеження і страждання російськомовного населення» і закликає цю ж мить на них реагувати.
    Але насправді все дуже серйозно. Звернення В.Будакіду – це сигнал для Греції про те, що Росія придумала старий-новий спосіб як розхитати Балкани. Ім’я цього проекту – «понтійский сепаратизм».
    У Греції все відбувається за тим самим сценарієм, що і в Грузії, і в Україні: на тлі зміни влади, нелояльної до Росії, з’являється значна група населення «понтійскі греки», яка компактно проживає в певній місцевості (народ Донбасу, Абхазії і Осетії) , розмовляє російською мовою і не згодна з політикою уряду. До того ж, згадує, що насправді «понтійскі греки» вийшли з Кавказу (Росії), а не Афін. Але сьогодні настав час, коли грецька влада обмежує їх права на свободи, відмовляються приймати правду, що північ Греції належить саме понтійцям, і що вони зовсім не є греками «еллінами», тому хочуть свою автономію з центром в місті Салоніки, де великий вплив має Іван Саввіді і проживає більшість переселенців з країн колишнього СНД.
    Цю ідею 22 січня цього року публічно підтримав член «Союзу діаспор Росії» Х.Політідіс.
    А якщо є проблема, значить, її потрібно вирішувати. І тут на білому коні з’являється російський визволитель Іван Саввіді. Для того, щоб розібратися, чи дійсно понтійці – це зовсім не греки, ще в травні 2019 року він створює в Греції «Центр понтійських досліджень». У жовтні цього ж року виділяє 47 тис. євро на створення кафедри російської мови при Афінському національному університеті імені Каподістрії. Більш того, в кінці 2019 року вирішує на противагу Федерації грецьких репатріантів створити нову структуру репатріантів з країн колишнього СРСР.
    У цей час підконтрольні Саввіді ЗМІ і громадські організації кричать на весь світ про те, що в Греції гуляє ксенофобія проти росіян і репатріантів з пострадянського простору, має місце неможливість спілкуватися рідною мовою.
    Ініціює проведення досліджень щодо розвитку російської мови в Греції. Як не дивно, опитування будуть проводитися в університетах, де він фінансував кафедри російської мови.
    І знову ж таки, як не дивно, з початку року фіксуються акції громадянської непокори фанатів футбольного клубу ПАОК, який належить Івану Саввіді.
    Чомусь це все нагадує схід України в 2013-2014 роках …

    Найсвіжіше

    Популярне