Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріархат опинився в пастці: Єпископи від Феофіла не можуть пояснити ініціативу зборів в Йорданії

    Вселенський патріарх забив тривогу під час зустрічі з делегацією Єрусалимського патріархату в Константинополі з нагоди майбутньої наради в Аммані, Йорданія.

    «Це обговорення повинно було проводитись заздалегідь, а не заднім числом», – сказав Вселенський патріарх посланцям Єрусалимського патріарха. Вселенський патріарх попередив, що тим самим Єрусалимський патріархат загрожує єдності православ’я, яке захищатиме Константинополь, передає orthodoxia.info.

    Дві делегації довго обговорювали всі параметри кризи, що виникла. «Патріарх Єрусалимський опинився в пастці», – будо чутно під час переговорів, протягом яких Єрусалимські єпископи намагалися переконати Вселенського патріарха та єпископів ВП біля нього, що Єрусалим підтримує Константинополь.

    Незважаючи на наполегливі запитання щодо порядку денного зустрічі в Аммані та причин, які спонукали Єрусалимський патріархат до цієї ініціативи, відповіді не пролили світла на цю ситуацію.

    Єпископ, який взяв участь у зустрічі, сказав orthodoxia.info, що відчуття, яке йшло від єпископів Єрусалимського патріархату, було таким, що вони «не знають, чому вони це роблять». Зокрема він зазначив, що нездатність єрусалимських єпископів сперечатися на користь своєї ініціативи дала зрозуміти, що це не їхня ініціатива.

    Відчуття тупикової ситуації, в якій опинилася Єрусалимська церква, було очевидним в очах єпископів Константинополя. Один із них навіть сказав єпископам Єрусалимського патріархату, що якщо російська експансія продовжиться, «вони – наступні» через стратегічне значення Святих місць.

    За інформацією orthodoxia.info, Вселенський патріарх уточнив, що немає жодної наміру залучати себе чи делегувати Вселенський патріархат до зборів в Аммані. І Вселенський патріарх всерйоз запитав єпископів Єрусалиму: «Чи запросили ви київського митрополита Епіфанія?» …

    Згідно з тими самими джерелами ororthodoxia.info, делегація Єрусалимського патріархату не дала чіткої відповіді щодо предстоятелів, які їдуть до Йорданії. Вони смутно заявляли, що сім Церков будуть представлені або їхніми Предстоятелями, або делегаціями.

    Найсвіжіше

    Популярне