Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    В умовах війни РФ проти України особливої ваги набувають героїчні приклади з минулого, — Епіфаній

    Сьогодні, 29 січня, ми вшановуємо пам’ять Героїв Крут — юнаків, які поклали свої життя за майбутнє незалежної Української держави. У 1918 році за зброю взялися курсанти і гімназисти, які щойно встали зі шкільної чи студентської лави, нагадала Православна Церква України.

    «В умовах війни Росії проти України, яка, на превеликий жаль, через імперські амбіції нашого північного сусіда триває й нині, особливої ваги набувають героїчні приклади з минулого. Їхню значимість доводиться переосмислювати і розуміти більш глибоко, ніж це було у мирний час, аби вміти захиститися від неправди, зла, агресії й зазіхання на нашу державність, землю, життя врешті решт», — зазначив Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній, пише газета «День».

    Митрополит Епіфаній зазначив, що тих, чий подвиг ми згадуємо сьогодні, — Героїв Крут — наші сучасники вже назвали «першими кіборгами».

    «Лише кілька днів тому ми вшановували пам’ять кіборгів-захисників Донецького аеропорту, які стали символом незламності духу, мужності та героїзму і які в нерівних умовах до останнього відстоювали свою вірність Україні. Таку саме жертовність майже за 100 років перед цим продемонстрували і кількасот молодих хлопців — студентів та курсантів-добровольців, які віддали свої життя за Батьківщину, її майбутнє і можливість для нас із вами сьогодні жити в суверенній державі, розмовляти, навчатися і молитися рідною мовою. Вони не зазіхали на чуже, вони — захищали своє. До останнього подиху, незважаючи ні на що, заради інших», — написав Предстоятель.

    «Та сама духовна міць і любов до Батьківщини, що рухали їх до бою, у часи незалежної України виводили тисячі людей на Майдан та перетворювали вчителів, юристів, журналістів та багатьох інших на борців, на волонтерів, на захисників нашої держави у війні проти північного агресора», — йдеться у дописі прес-служби ПЦУ.

    «Кількасот українських бійців зійшлися із силами супротивника, що переважали їх чи не вдесятеро, і затримали наступ на Київ на кілька днів. Це дало можливість підписати Берестейський мирний договір, що означав міжнародне визнання української незалежності. Так учорашні учні й студенти ціною власного життя змінили хід історії. Крутяни назавжди стали для нас символом самопожертви і відваги. Тож згадаймо у наших молитвах Героїв Крут, які відійшли у вічність. Віддаймо шану тим, завдяки кому ми живемо в незалежній Україні. Також попросімо у Господа здоров’я і духовних та фізичних сил, захисту й допомоги для тих, хто сьогодні захищає нашу державу від того самого ворога-агресора», — йдеться у повідомленні.

    Найсвіжіше

    Популярне