Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Кланові війни РПЦ виходять на новий рівень жорстокості

    Сьогодні в таборі РПЦ відбулися події, які, на мій погляд, мають безпосередній зв’язок між собою, яскраво демонструють напруження всередині кланової боротьби не тільки на псевдо-релігійному, а й силовому плацдармі. Але, про все по порядку.

    Перш за все, сьогодні себе знову проявив відомий ресурс The Insider, який опублікував о 15:17 архів зламаної пошти «духівника Путіна» митрополита Тіхона (Шевкунова), що вів переписку з екс-міністром культури Владіміром Мєдінскім.

    З цього архіву стало відомо про те, що екс-міністр стояв за кампаніями проти незалежних російських театральних діячів, їх кримінального переслідування, а так само просив митрополита Тіхона підтримати його намір передати Міністерству культури контроль над ЗМІ і книговиданням.

    Другою подією стала раптова смерть протоєрея РПЦ Всєволода Чапліна, який запам’ятався всім не стільки своєю діяльністю як священнослужителя, скільки пропагандистськими, людиноненависницькими висловлюваннями в інтересах кремлівської пропаганди.

    І ось здавалося, що спільного між цими двома подіями: зливі інформації на духівника Владіміра Путіна і несподівана смерть Всєволода Чапліна? А, власне,пряма і безпосередня.

    По-перше, прошу звернути увагу, що злив зламаної пошти митрополита Тіхона був здійснений через ресурс The Insider, який є інформаційним майданчиком, афілійованим з ФСБ. Не забуваємо, що патріарх Кіріл, по суті, є главою філії ФСБ в особі РПЦ, а тому ця публікація стала можливою навіть не стільки з його дозволу, скільки за його вказівкою.

    Зроблено це було з тієї причини, що саме митрополит Тіхон зараз розглядається як найбільш ймовірна заміна патріарха Кіріла, після низки його провалів на релігійному плацдармі, від України до Чорногорії, і тотального фіаско в протистоянні Фанару і особисто Вселенському патріарху Варфоломію.

    По-друге, слід розуміти, що “покійний в бозі” сьогодні о 16:30 Всєволод Чаплін чи то начитавшись The Insider, і усвідомивши, що серед зламаних архівів можуть бути і його листи митрополиту Тіхону, що таять інформацію не сумісну з життям, чи то покуштував в їдальні пісних страв з “новачком”, був довгий час не тільки ретранслятором оскаженілої пропаганди, але і найяскравішим тригером кланової всередині церковної конфронтації.

    Всєволод Чаплін був саме тим опонентом Кіріла, який не боявся говорити вголос вкрай зухвалі речі на адресу патріарха. Багато в чому тому, що представляв собою недоторкану голову протилежної господареві Данилового монастиря філії. Однак недоторканність не означає безсмертність, особливо в епоху, коли для Кіріла вирішується питання його подальшого професійного виживання.

    Таким чином, ми сьогодні з вами стали свідками або неймовірного збігу, або спланованої операції з усуненню найбільш настирливих і дратівливих патріарху Кірілу персонажів. А це означає, що кланова боротьба в Росії виходить на новий, більш запеклий рівень.

    Як то кажуть – в добру путь!

    Олександр Коваленко, Інформаційний навігатор.

    Найсвіжіше

    Популярне