П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ вважають, що Єрусалимський Патріарх «повинен» скликати Всеправославний собор

    Голова відділу Московського патріархату із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Владімір Лєгойда у своєму телеграм-каналі заявив, що «Патриарх Иерусалимский имеет право и должен созвать Собор».

    Свою позицію рупор Московського Патріархату підтверджує статтею грецького богослова Манніса, в якій йдеться про те, що деякі Всеправославні собори були «инициированы Иерусалимскими Патриархами и проходили без участия Патриархов из Константинополя».

    Тому Лєгойда зробив висновок, що «все претензии Фанара к возможному проведению общеправославного обсуждения украинского вопроса можно считать необоснованными».

    Із цього короткого допису в телеграмі можна простежити деякі трансформації «горезвісної ініціативи» Єрусалимського Патріарха Феофіла.

    Першою трансформацією є те, що в РПЦ уже відкрито надають майбутній зустрічі статусу Всеправославного собору, а не просто зустрічі чи наради Предстоятелів, як було безпосередньо анонсовано самим Єрусалимським Патріархом.

    Свою позицію росіяни обґрунтовують публікаціями грецьких богословів, чим хочуть відвести від себе усілякі підозри в навмисному роздмухуванню конфлікту.

    Сама стаття грецького богослова не викликає якогось особливого враження, адже у ній наводиться лише декілька історичних випадків скликання Єрусалимським Патріархом «Всеправославних соборів», авторитет останніх так і не набув в історії звання «Вселенських». Окрім, цього за своїм обсягом, стаття не може претендувати на авторитетне підтвердження для скасування багатовікової православної традиції.

    Другою цікавою трансформацією є вказівка на те, що Єрусалимський Патріарх не лише «може скликати», а навіть «повинний» скликати подібні заходи. У такий спосіб церковна Москва намагається узаконити так званий «Йорданський собор».

    Отримавши спротив з боку Константинополя та інших Помісних Церков, які категорично відмовились брати участь у цьому «Соборі», Московський Патріархат перейшов у фазу активних дій, і вже прямо наголошує, що Єрусалимська Церква просто «зобов’язана» скликати «Собор» без участі Константинополя.

    Цікавим є висновок публікації Лєгойди, про те, що претензії Константинополя «к возможному проведению общеправославного обсуждения украинского вопроса» є «безпідставними». Такий підсумок, по-перше, суперечить самій логіці висловлювання. Адже мова йшла про право Єрусалимського Патріарха скликати Всеправославні собори, а у висновку Лєгойда говорить про безпідставні претензії Фанара в «общеправославном обсуждении» саме «украинского вопроса». Варто нагадати, що Вселенський Патріарх має всі законні підстави для вирішення українського питання, адже саме Константинопольська Церква є матір’ю Церквою для Української Церкви, яку незаконно привласнила РПЦ у 1686 році, порушивши відповідні положення історичних документів.

    Можна констатувати, що в РПЦ доволі серйозно налаштовані на проведення цього «общеправославного обсуждения украинского вопроса» задля перехоплення першості у православному світі.

    Найсвіжіше

    Популярне