Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Звернення митрополита Макарія (Малетича) до Вселенського патріарха в річницю надання Томосу про автокефалію (Відео)

    5 січня 2020 року єпископат і духовенство Православної Церкви України разом із Константинопольським Патріархом Варфоломієм звершили спільну молитву у Всесвятішій Патріаршій церкві святого Георгія Великого у Трофії (Стамбул).

    Про це повідомляє блог архімандрита Романа Анастасіадіса.

    Після спільного богослужіння митрополит Макарій (Малетич) звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з нагоди річниці підписання Томосу про автокефалію Православній Церкві України, що відбулося 5 січня 2019 року.

    Ваш Високопреосвященніший архієпископ Константинопольський, Нового Риму та Вселенський патріарх кир Варфоломій,

    Нехай буде благословенне ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

    Нехай буде благословенне ім’я Константинопольської церкви-матері!

    Нехай буде освячене Твоє святе обличчя!

    Протягом багатьох століть ми чекали дати 5 січня 2019 року! Бог повільно відповідав на наші молитви, наші сльози, наші благання, наші болі, наші свідчення, але він відповів найкращим чином! Це була історія, що після 1686 року великий патріарх Варфоломій, мудрий патріарх, вислухав все, що говорила наша душа, і зважаючи на наші проблеми, і дав нам благословенне рішення Автокефалії.

    І сьогодні я тут, серед вас, як речник Найсвятішого Митрополита Київського і всієї України, нашого доброго і невтомного предстоятеля, який щодня, цілий день бігає з одного кінця нашої країни в інший, щоб проповідувати єдність Української Православної Церкви! Такий Лідер встановлений в Україні!

    Вихований, спокійний, з керівництвом, з любов’ю, з розумінням, зі страхом перед Богом, з любов’ю, з вірою в Церкву! І я радий, що, будучи молодим, він поводиться так, ніби він старий. І будьте впевнені, що я люблю і підтримую його у важкому завданні, яке він взяв на себе.

    У нас був дуже важкий 2019 рік. Ми чули багато брехні про нашу Церкву! Ми чули, що Константинополь контролює нас, і він дав нам Томос автокефалії! Натомість ті, кого представляють як вільні та незалежні, отримують замовлення ззовні. Вони звинувачували нас у несанкціонованих рукопокладаннях, у багатьох інших поганих речах! Але ми в брехні та наклепі відповідаємо силою Істини і Любові! Документи моєї хіротонії вже давно перебувають у Вселенському патріархаті. Благословенний єпископ київський Володимир (Романюк – ред.), прийняв нас як ієрархів, ніколи не казав нам робити повторні хіротонії. Він дарував нам подарунки. Він не знав?

    Вони це тільки сьогодні взнали? Вони ніколи не жартували! Все, що вони просили, – це залишити Стамбул! Давайте не матимемо стосунків з вами! Але яка дитина не має нічого спільного з матір’ю?

    І якщо ми колись були в розколі, це було тому, що ми не терпіли, щоб цей благословенний український народ став іграшкою в руках інших сил. Ми хотіли, щоб наша Церква керувалася традиціями нашої Церкви-матері. З тим, що ми отримали від Хрещення святого Володимира.

    Ми хотіли, щоб наша Церква випромінювала Христа, а не покладалася на золото. Ми хотіли своєї української мови. Нашої традиції. Ось чому вони привели нас до розколу, від якого ви  звільнили нас.

    Ми вам вдячні і дякуємо вам з усіх сил! І ми говоримо вам, що до тих пір, як ми дихаємо, будемо говорити про те, як добре зробила нам зробили Матір-Церква Константинопольська. Цьому ми навчимо своїх дітей і дітей наших дітей. Для наступних поколінь у нашому майбутньому.

    Завжди в історії України дві дати залишатимуться святими літерами: одна – Хрещення Володимира, а друга – наш Томос автокефалії. Ви зробили це добре для нас. Ви подаєте нам свою руку, і ми йдемо від темряви до світла нашої справжньої свободи!

    Ми любимо тебе, Діво Маріє! Я передаю вам братські обійми Його Блаженства (Митрополита Епіфанія – ред.), подяку нашої Церкви! Я також цілую твою руку вперше після мого звернення з боку тих, кого я виголосив, але також від імені тих, хто переді мною, просячи прощення у Бога! Церква України, тепер самодостатня, щодня дякує вам і молиться, щоб ви жили багато років. Амінь!

    Найсвіжіше

    Популярне