Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У зоні ООС освятили каплицю на честь святої Анни

    У Карлівці Голова Синодального управління військового духовенства митрополит Іоан (Яременко) разом із капеланами освятив капличку.

    Про це повідомляє прес-центр СУВД

    Також був освячений унікальний іконостас. Його подарував художник Тарас Лозинський. Ікони намальовані маслом на склі в гуцульському стилі. А його оформлення взяв на себе скульптор по дереву Володимир Вороняк.

    Дерев’яна церква побудована без жодного цв’яху має цікаву історію. Її за старовинними технологіями зводив зі своїми синами Богдан Кашуба. Проєкт храму розробив український архітектор Богдан Гринько.

    Каплиця не може похвалитись давністю, проте її прикрашають і милують око неймовірні ікони із колекції Мирона Угрина написані Олександром Охапкіним. Вітражі для вікон зроблені художником світового рівня Андрієм Бокотеєм.

    Рушники вишиті майстринею Людмилою Сєдовою на західній Україні, але узор на них, притаманний саме Донецькому краю. Капелан Олександр Агарков, який часто тут буває, каже, що і панікадило, і вітражі виконані і відлиті вручну. Дзвін вилитий і привезений з Польщі, а на Буковині виготовлено дерев’яну черепицю з ґонту площею 220 метрів. Минулої неділі в цьому храмі звершили Таїнства Хрещення над дитиною волонтерів із Запоріжжя. Також у цей самий час тут прийняли Таїнство Шлюбу добровольці медики.

    Фундатором церкви виступив Мирон Угрин. Він стоматолог. Спочатку спільно із волонтерами запустив сучасний зубний кабінет на колесах під назвою “Тризуб Дентал”. З часом проєкт розрісся і налічує білше сотні зубних медиків-волонтерів. Волонтери “Тризуб Дентал” вже четвертий рік поспіль лікують зуби українським військовослужбовцям із особового складу Об’єднаних сил.

    Згодом спонтанно виникла ідея у побудові храму. Так і постала дерев’яна церква, яка 17 грудня була освячена. Напередодні померла мати головного фундатора. В кінці освячення храму за її душу і упокоєння в Царстві Божому молилися капелани.

    «Ворога треба любити – пише святе Писання. А хто цей ворог? Це люди які поруч з нами. Так і ми українці повинні прощати один одному, мати єність.А ті хто на нас напали і прийшли зовні загарбати нашу землю не є ворогами, а злодіями, розбійниками і вбивцями. Їх не потрібно любити, а захищатися від них навіть зі зброєю в руках. Тому Господь дає найбільшу заповідь любові: “Немає більше любові від тієї, як хто душу свою покладе за друзів своїх”», – сказав Митрополит Іоан.

    Капличка для військовослужбовців Об’єднаних сил працюватиме цілодобово, як і стоматологічний волонтерський проєкт «Тризуб дентал».

    Владика Іоан був запрошений на дружнє спілкування до медичної служби ДУК Правий сектор, де він благословив їжу і познайомився із волонтерами.

    Найсвіжіше

    Популярне