Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець: До протистояння з Константинополем підключилася РПЦвУ. Поле гри – Канада

    Москві бракує автокефальних васалів, тому вона намагається утримати хорошу міну при поганій грі, імітуючи незалежність своєї київської філії на шкоду заокеанської. На цей раз ціллю стала Канада, де з благословення священно-архімандрита Києво-Печерської Лаври, Предстоятеля РПЦвУ, митрополита Онуфрія з місцеперебуванням в Києві відкрився прихід РПЦвУ в честь Різдва Пресвятої Богородиці в м. Річмонд Хілл (регіон Великий Торонто).

    Про це пише у своєму блогові релігієзнавець Ілля Бей.

    Ілля Бей зазначає, що формально територія Америки, де не має власної автокефальної церкви, яку б визнавала вся повнота православ’я, вважається канонічною територією Константинополя. На цій території не мають права діяти інші Православні церкви окрім Константинопольської. Ці правила порушила РПЦвУ. При цьому релігієзнавець звертає увагу на наглу манеру у якій це зробив Московський патріархат. На сайті Києво-Печерської лаври сказано негативні пасажі в сторону Вселенського патріархату.

    РПЦвУ заявили, що необхідність відкриття парафії виникла через те, що люди хочуть залишитись в лоні “канонічної церкви”. Хоча в Торонто десятки парафій Православної Церкви Америки, томос якій надала РПЦ.

    Храм який відкрила в Канаді РПЦвУПорушення власного Статуту

    Однак крім вторгнення на територію Вселенського патріархату, РПЦвУ порушила і ряд власних положень. Згідно п. VIII, 2 Статуту РПЦвУ: «Парафія становить частину єпархії, яка перебуває під керівним наглядом свого єпархіального архієрея і керується священником-настоятелем, який призначається єпархіальним архієреєм». Отже, Річмонд-Хільський прихід не може існувати поза будь-якої з існуючих єпархій, так як канадська єпархія РПЦвУ не засновувалася. Однак, згідно з п. VII, 3. «Межі єпархій на території України визначаються Священним Синодом Української Православної Церкви з подальшим ухваленням Собором єпископів Української Православної Церкви». Цей пункт можна розуміти двояко:

    а) за межами України існування єпархій цієї філії РПЦ зовсім не передбачаються;

    б) передбачений якийсь особливий порядок затвердження меж єпархій РПЦвУ поза територією України, однак це порядок в Статуті не прописаний.

    Як би там не було, рішення Синоду РПЦвУ, яким в межі будь-якої з її єпархій була введена територія Канади, не приймалося.

    Порушення кордонів помісної Церкви

    Яке б не було ставлення РПЦвУ до Вселенського престолу, відкриття Річмонд-Хільського приходу є і вторгненням в межі іншої помісної Церкви, автокефалія якої була отримана від Москви. Йдеться про Православну Церкву Америки, в чию канонічну територію влізла РПЦвУ.

    Згідно Томосу про автокефалію Православної Церкви Америки 1970 р. (п. 9), «Зміна юрисдикції парафій, які перебувають в канонічному веденні Московського Патріархату, після проголошення автокефалії Митрополії може відбуватися з ініціативи самих парафій і після двосторонніх угод в кожному конкретному випадку між Московським Патріархатом і Автокефальною Церквою в Америці», проте ні про яке таке погодження в повідомленні про відкриття канадського приходу РПЦвУ ані слова. А це вже грубе порушення суверенітету ПЦА, адже «Автокефальна Православна Церква в Америці буде мати виняткову юрисдикцію як духовну, так і канонічну над усіма єпископами, кліриками і мирянами східноправославного сповідання в континентальній Північній Америці”, а” Московський Патріархат не буде претендувати на юрисдикцію як духовну, так і канонічну над єпископами, кліром і мирянами східноправославного віросповідання … і теперішнім поступає Митрополії всяку юрисдикцію, на яку вона претендує на зазначеній вище території».

    «Отже, створивши прихід в Канаді, РПЦвУ порушила як власний Статут, так кордони Православної Церкви Америки. Таким чином, Москва порушує Томос про автокефалію цієї Церкви, який сама і видала», – підсумував релігієзнавець Ілля Бей.

    Найсвіжіше

    Популярне