Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    «Заспівали молитву, і з того часу будуємо щодня»: На Рівненщині громада ПЦУ власноруч зводить храм

    У селі Крупове Дубровицького району Рівненської області мешканці вирішили не конфліктувати з односельцями, які є парафіянами Московського патріархату.

    Встановлений хрест і зведений каркас – у селі Крупове будують новий храм Православної церкви України. Святиня матиме назву Свято Іуліаніївська церква, передає «5 канал».

    «Розпочали у День прапора. Поставили щоглу, вивісили прапор, є хрест, він уже був освячений. І у той день почали копати фундамент. Заспівали молитву «Боже єдиний великий, нам Україну храни!». І з того часу будували кожен день», – розповідає місцевий мешканець Михайло Дем’янець.

    Будівництво триває три місяці. Уже зведений каркас нової церкви, незабаром буде дах та купол.

    «Фундамент, стіни, каркас, дах, робиться купол. Маленький купол робиться. Дах – четвер-п’ятниця буде металочерепиця і приступаємо до покриття», – запевняє Леонід Мозоль, місцевий.

    У селі Крупове є церква, яка належить Московському патріархату. Навесні відбувся схід села, на якому обговорювали приєднання до Православної церкви України. Переходити до ПЦУ частина мешканців не захотіли.

    «Коли ми вийшли зі зборів, не буду про них розказувати, там не можливо було проводити збори, то старші люди почали казати: «треба будувати свою церкву». Ми за тижнів два все те пережили, передумали. Зразу зареєстрували свою релігійну громаду у цій хаті, бо не було у нас приміщення, ми мусили так зробити і все», – пригадує місцева мешканка Уляна Букайло.

    Люди будують храм власними силами та коштом. Допомагали мешканці сусідніх сіл. Загалом назбирали 200 тисяч гривень. Нині на будівництві працюють 10 чоловіків. Усі місцеві мешканці. Зарплати не отримують. Кажуть, працюють добровільно, своїми силами, аби не було кровопролиття. Для них жінки готують обіди і приносять їх на будівництво.

    «Ми встановили чергу, хто у понеділок, хто у вівторок. Кожен має свій день, і готуємо з тих продуктів, що є вдома. Слава Богу, вони є, бо у селі живемо. Хлопці не ображаються», – розповідає Раїса Герасимчук, місцева мешканка.

    Будівельники порахували: щоб закінчити будівництво, бракує близько 100 тисяч гривень. Тож звертаються до меценатів по допомогу.

    89-річна мешканка Крупового Федора Дем’янець сподівається дожити до освячення храму. «Чекаю свою церкву, якщо зможу, то буду ходить, якщо не зможу, то й буде так», – додає жінка.

    Найсвіжіше

    Популярне