П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Канадський підполковник: Капелани ЗСУ мають унікальний душпасторський досвід у бойових умовах

    У Києві, у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України розпочався третій двотижневий курс з питань розвитку капеланської служби за участю представників Королівської канадської служби капеланів, організований за підтримки Збройних сил Канади спільно з відділом взаємодії з військовими капеланами Центру МПЗ ЗС України Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.

    Головна мета навчального курсу — підвищення кваліфікації військових капеланів, які представляють різні релігійні конфесії і несуть духовне служіння як у зоні проведення ООС, так і у військових гарнізонах у тилу. Знайомство із системою підготовки військових капеланів у Королівський канадській службі створить спільне поле для обміну досвідом українських та канадських військових священників. Протягом занять та спілкування будуть теоретично та практично розкриті питання про капеланську місію у ЗС України, психічного здоров’я та духовної й фізичної стійкості під керівництвом канадських колег-інструкторів, повідомляє Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ.

    У навчальному курсі беруть участь 26 капеланів ЗС України та 5 представників Королівської канадської служби капеланів.

    — Діяльність військових капеланів довела важливість душпастирської опіки, духовної та моральної підтримки особового складу Збройних Сил України. Це не тільки ритуали, а індивідуальна та групова робота. У провідних країнах світу військові капелани беруть на себе завдання підтримки бойового духу війська, тому такі тренінги покликані надати сучасні методики душпастирської опіки для капеланів, — зазначив у вітальному слові начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ генерал-лейтенант Олег Грунтковський.

    — Капеланське служіння в ЗС України демонструє динаміку, а тому такі курси приноситимуть спільну користь для обох сторін, адже капелани ЗС України мають також унікальний пасторський досвід під час виконання душпастирської місії разом зі своїми підрозділами у бойових умовах, — наголосив комендант Школи та центру капеланських військ ЗС Канади підполковник Гордон Мінтс.

    Пані Джилл Сінклер, стратегічна радниця високого рівня комітету реформ МО та ЗС України, зазначила, що розвиток капеланського служіння демонструє незворотність процесу реформування ЗС України.

    Також в урочистому відкритті взяли участь представники Посольства Канади в Україні, перший заступник голови Синодального управління Військового духовенства ПЦУ Тарас Мельник, заступник голови СУВД по роботі з волонтерами, ветеранами АТО/ООС та їхніми сім’ями Дмитро Каран, керівник відділу у справах душпастирства ЗС України Департаменту військового капеланства Патріаршої Курії УГКЦ, заступник відповідального від Української церкви християн віри євангельської Юрій Сабадаш, начальник штабу Духовного управління капеланів Української євангельської церкви Олександр Корнієнко та старший капелан Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Василь Хіміч.

    Вітаючи учасників навчань, перший заступник голови СУВД прот. Тарас Мельник передав присутнім благословення Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. На його думку такі спільні заходи, як сьогоднішнє навчання, якнайбільше сприяють як внутрішньому вишколу капелана, так і побудові міцної капеланської структури в державі.

    Генерал-лейтенант Олег Грунтковський висловив щиру вдячність Уряду Канади, зокрема представника Королівської канадської служби капеланів за плідну співпрацю, допомогу у проведенні навчання та передачу багаторічного досвіду, яким канадські побратими ділитимуться з колегами-капеланами зі Збройних Сил України.

    Найсвіжіше

    Популярне