П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Ще один цвях у кришку труни «руского міра»: У Латвії зареєстрували Православну Церкву, незалежну від Москви

    У міністерстві юстиції Латвії офіційно зареєстрували Латвійську Православну Автономну Церкву (ЛПАЦ) Константинопольського Патріархату. Запис про реєстрацію з’явилася на сайті ліцензованої компанії, яка веде відповідний державний реєстр.

    До цього часу всі православні в Латвії перебували в складі церкви Московського патріархату, а в країні існувала норма: одну конфесію може представляти тільки одна релігійна структура, тобто існування двох різних православних структур було неможливим. Представники ЛПАЦ, яка вважає себе правонаступницею Латвійської православної церкви в складі Константинопольського Патріархату і не визнає підпорядкування РПЦ, намагалися отримати реєстрацію ще з 1990-х років. Судові позови з цього приводу завершилися рішенням Конституційного суду Латвії, який визнав неправомірність принципу «одна конфесія – одна церква», повідомляє «Апостроф».

    Після здобуття незалежності Латвії в 1917 православні в цій країні вирішили перейти в юрисдикцію Константинопольського Патріархату. Ще в 1936 році латиші отримали Томос про автономію в складі Вселенської Патріархії. Однак після анексії країн Балтії Радянським Союзом в 1940 році цю автономію було ліквідовано, а Латвійська Православна Церква увійшла до складу Московського Патріархату.

    Співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд вважає, що таке рішення міністерства юстиції Латвії важливо тому, що «відкриває дорогу до передачі майна, що перебуває в руках РПЦ новому-старому власнику – ЛПАЦ».

    Американський політолог Пол Гобл назвав рішення Мін’юсту Латвії, поряд з отриманням автокефалії ПЦУ – «цвяхами, яким забивають кришку труни «руского міра».

    Найсвіжіше

    Популярне