Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Чиновник з Вінниччини звернувся до МВС: Чому поліція «підтримує» РПЦвУ та не реєструє заяви вірян ПЦУ?

    Відсторонений з посади Ігор Салецький, керівник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА, звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щоб той розібрався, чому вінницька Нацполіція «підтримує» РПЦвУ та не реєструє заяви членів ПЦУ.

    У четвер, 17 жовтня, Салецький виклав у соцмережах відкритий лист міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Нагадаємо, Ігоря Салецького відсторонили з посади начальника управління у справах національностей та релігій 10 жовтня, рішенням міського суду. У справі йдеться зокрема про реєстрацію релігійних громад сіл Лука-Мелешківська Вінницького району та Велика Кісниця Ямпільського району, які перейшли під юрисдикцію ПЦУ із Московського патріархату, повідомляє «20 хвилин. Вінниця».

    «Я, Салецький Ігор Олександрович, громадянин України, державний службовець, керівник управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації, змушений звернутися до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням надати відповідне доручення компетентним підрозділам Міністерства дати об’єктивну оцінку ситуації, яка склалася на Вінниччині між суб’єктом владних повноважень та Головним управлінням національної поліції України у Вінницькій області», — зазначає Ігор Салецький.

    Далі пропонуємо вам ознайомитися зі всім змістом листа:

    «Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи» від 17.01.2019 року № 2673-VIII визначено процедуру зміни підлеглості релігійних громад. Уповноваженим державним органом, що здійснює реєстрацію статутів релігійних громад та відповідну реєстрацію змін до відомостей Єдиного державного реєстру у Вінницький області визначено управління у справах національностей та релігій. Реєстраційні дії уповноваженим органом здійснюються в межах чинного законодавства, на основі чітко визначеного переліку документів, які подають уповноважені особи релігійної громади.

    Міністерство культури України надало офіційне роз’яснення, яке розміщене на сайті державного органу (http://mincult.kmu.gov.ua в розділі «Новини» за 21.03.2019 року) щодо зміни релігійними громадами підлеглості в канонічних та організаційних питаннях у зв’язку з прийняттям Закону України від 17.01.2019 року № 2673-VIII.

    З моменту прийняття Закону України 173 релігійні громади Вінниччини розпочали процес зміни своєї підлеглості та перехід у підпорядкування Православної церкви України, з них 130 – завершили процедуру державної реєстрації. У 20 випадках рішення уповноваженого державного органу щодо реєстрації статуту у новій редакції, у зв’язку із зміною підлеглості релігійних громад оскаржувалося священниками та вірянами УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) в адміністративному та господарському судах різних інстанцій.

    Судами визнано, що спірні правовідносини, які ініційовані представниками Української православної церкви (в єдності з Московським патріархатом), не є публічно-правовим спором, оскільки стосуються прав членів релігійної громади на канонічне підпорядкування, а позовні вимоги спрямовані на захист цивільного немайнового права позивача. У зв’язку з цим питання має вирішуватися за правилами цивільного судочинства.

    Головним управлінням національної поліції України у Вінницькій області на основі заяв священників і вірян УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) порушено кримінальне провадження за ст. 356 КК України відносно мене, як посадової особи, що здійснив реєстраційні дії. При цьому, керівник Головного управління національної поліції України у Вінницькій області на власний розсуд трактує поняття членства в релігійній громаді, загальних зборів членів релігійної громади, їх повноваження, які документи є достовірними, а які такими не є, намагається через існуючі інструменти тиску (відкриття кримінальних проваджень, подання в суд тощо) заборонити членам релігійних громад скористатись своїм правом щодо зміни підлеглості. А в цілому заборонити мені діяти у відповідності до своїх повноважень.

    Насторожує той факт, що розгляд поліцією Вінниччини заяв з боку представників ПЦУ щодо провокативних дій священників та вірян УПЦ (в єдності з Московським патріархатом), фактів побиття ними та недопуску у храми членів релігійних громад ПЦУ списуються до справи. Такі дії мають ознаки системності та упередженості і можуть кваліфікуватися як пряму та опосередковану підтримку конкретної релігійної організації УПЦ (в єдності з Московським патріархатом). Це створило прецедент, коли Головне управління національної поліції України у Вінницькій області фактично втрутилося у роботу державного органу та процес зміни релігійними громадами своєї підлеглості. Такі дії поліції мають негативний резонанс, створюють суспільну напругу та поглиблюють міжконфесійне протистояння».

    Найсвіжіше

    Популярне