П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Кураєв: Москва могла б дати автокефалію своїй філії в Україні

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв впевнений, що Московський патріархат міг би надати автокефалію своїй філії в Україні й це б пішло на руку Москві.

    «Москва могла б сама вирішити українську проблему. Я ще в нульові роки говорив, що Москва повинна випередити Константинополь в дарування автокефалії Українській церкві. Московський варіант Томосу для України міг би зберігати право апеляції до московського патріарха, міг би містити список московських ставропігій на канонічній території УПЦ тощо. У цьому випадку інтереси Москви могли б бути враховані», – сказав Кураєв в інтерв’ю «Главкому».

    «Відповідно, ця Церква (РПЦвУ, – ред.) могла б бути союзником Москви в дискусіях між патріархами. Оформився б чіткий блок слов’янських церков, що протистоїть блоку церков грецьких…», – розповів він.

    Кураєв зазначив, що патріарх Кіріл знав, що його авторитет у загальноцерковній політиці або просто в Україні не дає йому якоїсь вирішальної переваги. І все ж пішов на конфлікт.

    Протодиякон РПЦ пояснив, чому патріарху Кірілу не вдалося перешкодити одержанню Томосу про автокефалію УПЦ/ПЦУ.

    «Причин багато. Наприклад, вік патріарха Варфоломія надає йому рішучості: перед своїм відходом у Вічність він бажає завершити деякі століттями нерозв’язані справи. Це Вселенський собор, українське питання, другошлюбність для священників (рішення Константинопольського Патріархату дозволити священикам другий шлюб – ред.). Крім того, саме в час вирішення питання про Томос у Кремля був місячник дружби з Ердоганом. Москві була потрібна Туреччина як союзник для війни в Сирії. Тому МЗС РФ утрималося від тиску на своїх турецьких колег щодо другорядного церковного питання», – пояснив Кураєв.

    Раніше Кураєв звинуватив священників РПЦвУ в підбурюванні вірян до екстремізму.

    Нагадаємо, у січні 2019 року ПЦУ отримала від Вселенського Патріархату томос про автокефалію. Раніше ми писали, що РПЦ готує фейкову автокефалію для своєї філії в Україні, яка не буде канонічна з точки зору церковного права. Також і почесний патріарх Філарет чекає на автокефалію від Москви.

    Найсвіжіше

    Популярне