Понеділок, 30 Вересня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій відкрив Панамбрійську конференцію на острові Імброс

    У грецькому культурному центрі «Еллінський Космос» Фонду Еллінського Світу відбулася Панамбрійська конференція. Цей захід відбувся за участю Президента Грецької Республіки Катерини Сакелларопулу та Вселенського патріарха Варфоломія, який виступив з основним доповіддю та офіційно оголосив про відкриття конференції.

    Як інформує orthodoxtimes.com Вселенський патріарх Варфоломій у своїй промові згадав своє рідне місце – історичні острови Імврос та Тенедос, розташовані в північно-східному Егеї. Зокрема, він висловив як оптимізм, так і занепокоєння щодо майбутнього Імбросу, роблячи конкретні посилання на теми «ностальгії, повернення та можливостей для тих, хто бажає повернутися, для тих, хто ніколи не залишав острів, і для тих, хто переселився в останні роки».

    «Майбутнє Імбросу залежить від тих, хто носить його дух у своїх серцях, зберігаючи його як дорогоцінну спадщину, культурну спадщину та орієнтир для сьогодення та майбутнього. Де б не зберігали цю духовну культуру імбрійці, Імброс продовжує жити, оскільки його правда та етос втілені в самій сутності його народу», – підкреслив він.

    Далі у своїй промові він зазначив: «Імброс як спосіб життя та єрархія цінностей повинен бути глибоко вкорінений у наших серцях, щоб він міг процвітати, коли ми повернемося, щоб оселитися на нашому острові».

    Після цього він надав історичний огляд спільної подорожі та спільного призначення двох островів до сьогодні. «Їхня доля була пов’язана з 1964 року, найтемнішого року в довгій історії Імбросу», – зазначив він.

    «Імброс і Тенедос порожні. Їхні мешканці стали біженцями у Греції, Австралії, Західній Європі, Америці та Південній Африці. Імбрійці, без перспектив для життя, без ресурсів, без освіти за кордоном, живучи в страху та небезпеці, залишили свою улюблену батьківщину та пішли шляхом вигнання», – сказав він.

    Зокрема, він вшанував пам’ять тих, хто залишався під час «кам’яних років» на Імбросі, «терплячи злидні та приниження, відчуваючи себе чужими на своїй батьківщині. Без них сьогодні на Імбросі не залишилося б нічого нашого – ні наших церков, ні давньої імбрійської мови, ні наших сіл. Ми пишаємося ними і дуже дякуємо їм», – підкреслив він.

    Потім він розповів про відновлення діяльності грецьких діаспорних шкіл у 2013 році.

    Далі він перерахував шість основних факторів, які будуть визначати майбутні події на Імбросі: А. Турецька держава та греко-турецькі відносини. Б. Імбрійська діаспора в Греції та за кордоном. В. Емігранти, що проживають на Імбросі. Г. Імбрійська молодь. Д. Метрополія Імбросу та Тенедосу. Е. Імбрійська інтелігенція та ділове співтовариство.

    «Крім того, він розповів про майбутні перспективи, підкресливши, що «тим, хто оселиться на острові, необхідно адаптуватися до сучасних економічних, технологічних, соціальних та культурних умов, щоб процвітати». Однак «дух Імбросу» не повинен змінюватися або втрачатися в процесі адаптації до зовнішніх вимог», – підкреслив він.

    Нарешті, він похвалив внесок двох імбрійських асоціацій в Афінах та Салоніках, висловив свою вдячність за проявлений інтерес до Імбросу та Тенедосу та висловив щиру подяку Президенту Республіки за її велику підтримку.

    Метрополит Імбросу та Тенедосу Кирило у своїй промові підкреслив важливість повернення та підтримки грецької присутності на островах.

    Конференція відбувається через 101 рік після Лозаннського договору, через 30 років після останньої Панамбрійської конференції та через 10 років після відновлення роботи грецьких шкіл на Імбросі.

    Її метою є сприяння подальшому збільшенню грецького населення на Імбросі, особливо студентів грецьких меншинних шкіл, а також створенню середовища сталого економічного розвитку, – сказав президент Імбрійської асоціації Георгіос Папатеодору.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх оптимістично налаштований щодо відновлення богословської школи Халкі. Також Вселенський Патріарх Варфоломій відкрив екологічний форум у Кілкісі.

    Найсвіжіше

    Популярне