Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    У Дагестані обстріляли 2 церкви, підпалили синагогу та вбили священика РПЦ. Зав’язалися вуличні перестрілки, узято заручників

    В неділю, 23 червня 2024 року, озброєні особи влаштували теракти в містах Дербент та Махачкала (Дагестан, РФ)

    Про це повідомляє місцева влада, поліція та інформаційні ТГ-канали. пише Еспресо.

    У Дербенті було підпалено синагогу та обстріляно церкву, в Махачкалі сталася перестрілка.

    “В Махачкалі одного співробітника (поліції, – ред.) вбито, 6 поранено. Серед цивільного населення постраждалих, загиблих немає”, – передає РІА “Дагестан”.

    Своєю чергою загальноросійський ТГ-канал “112” повідомляє про загибель “5 співробітників поліції” як у Махачкалі, так і в Дербенті. Окрім того, “ще 9 отримали поранення”.

    На оприлюднених у соцмережах кадрах стрілянин з Дербента видно, що нападники були одягнуті в чорне і вели вогонь з автоматичної зброї.

    За інформацією члена підконтрольної Кремлю Громадської спостережної комісії Дагестану Шаміля Хадулаєва, у дербентській церкві вбито священника і напади на церкви, як він стверджує, нібито мали місце як у Дербенті, так і в Махачкалі.

    “Отця Миколу (Миколу Котельникова, – ред.) в церкві в Дербенті вбили, перерізали горло. 66 років йому було, дуже хворів. Охоронця Михайла у церкві Махачкали-1 озброєного лише газовим пістолетом розстріляли. Священники закрилися в церкві та чекають на допомогу”, – повідомив Хадулаєв.

    Російське опозиційне видання Astra, що працює як ТГ-канал, наводить відео, де видно обличчя стрільців.

    Як пише “Эхо Дагестана”, станом на 19:40 у Махачкалі триває боєзіткнення на вулиці Магомедгаджієва. Поліція просить жителів міста не виходити зі своїх осель.

    Відповідальність за події поки що не взяло на себе жодне угруповання. Також не відомі й вимоги нападників.

    Ближче до 20:00 російський Національний антитерористичний комітет заявив, що у Дербенті та Махачкалі скоєно збройні напади на два православні храми, синагогу та пост ДПС (дорожньої патрульної служби).

    Окрім того, вже відомо про ліквідацію 2-х нападників, передає “Тут Дагестан”.

    Після 20:30 ТГ-канал Mash передав, що в Махачкалі нападники узяли заручників.

    “40 людей заручників закрито у православному храмі в Кіровському районі Махачкали. Надворі ходять озброєні люди, чутно стрілянину”, – йдеться у повідомленні.

    До Дагестану стягуються додаткові сили Росгвардії та спецназу ФСБ. По усій території республіки оголошено режим контртерористичної операції (КТО), виїзди-в’їзди з міст Махачкала і Дербент перекрито.

    Російські пропагандисти та політологи кажуть, що йдеться про заздалегідь підготовлену та сплановану акцію збройного ілсамістського підпілля, до якої виявилася не готовою влада Дагестану.

    Найсвіжіше

    Популярне