Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Митрополит Еммануїл закликає архонтів Вселенського патріархату до духовної опіки в сучасному світі

    На щорічному зібранні архонтів Вселенського Патріархату митрополит Халкідонський Еммануїл виголосив натхненну промову, в якій об’єднав історію, богослов’я та сучасні виклики у заклику до невтомного служіння та духовного керівництва. Промова підкреслила невичерпну значущість ролі архонтів як опікунів православної християнської віри, що сягає коріннями багатої традиції, що виходить за межі кордонів та епох.

    Про це повідомляє сайт Світло Фанару.

    Відзначаючи давню спадщину, яка уособлює велич імперії Візантії, митрополит Еммануїл підкреслив, що Глобальні Архонти стоять сьогодні як посланці і хранителі святої місії. Вони є представниками віри, надії та любові в часи, коли моральна ясність стає рідкістю.

    «У нашу епоху звання архонта вшановує мирян, які виявляють надзвичайну відданість Вселенському Патріархату та Православній Церкві в цілому», – зазначив єрарх. Вони стають сучасними посланцями Святої Віри, які мають підтримувати цінності Церкви та просувати її місію по всьому світу: «Архонти, носії спадщини, закарбованої в анналах візантійської величі, стоять сьогодні як носії священної місії».

    “Цей титул (архонт, – прим. ред.), наданий Вам Вселенським Патріархатом, є не стільки винагородою за минулі вчинки, скільки дорученням за майбутнє служіння. Ви покликані духовно керувати, демонструючи віру, цілісність і відданість Євангелії”, – сказав єрарх.

    Митрополит закликав архонтів бути голосами для тих, кого замовклими робить несправедливість, захисниками пригноблених, і “агентами миру” в різних культурах. Їх місія охоплює як глобальні, так і місцеві аспекти, а їхнє покликання інтегрується з їхнім професійним життям та вірою.

    Протягом усієї промови явно підкреслювалася багатогранність відповідальності архонтів, починаючи від підтримки богослужбових функцій до заступництва за соціальну справедливість та захист довкілля. Їхня місія, як посланців Вселенського Патріархату, виходить за межі інституційних кордонів і закликає до активної участі в складнощах глобального суспільства.

    «Архонти, таким чином, є більше, ніж просто хранителями спадщини. Ви є активними учасниками божественного відкуплення, відповідальними за поєднання світського зі священним, перетворення мирського на чудесне… Світ нагально потребує чеснот, які ви, як архонти, покликані відстоювати», – підкреслив митрополит Емануїл.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх назвав архонтів тими, які продовжують підтримувати ініціативи Великої Церкви. Також Вселенський патріарх Варфоломій з весняним візитом відвідав рідний острів Імброс.

    Найсвіжіше

    Популярне