Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ Євстратій розповів про мітку “русского міра”

    Митрополит Православної церкви України (ПЦУ) Євстратій висловив занепокоєння щодо використання зображень російського імператора Ніколая ІІ та його родини як символу імперії, неоімперської путінсько-гундяївської ідеології.

    У своєму дописі митрополит Євстратій вказав на виявлення зображень імператора та його родини у різних місцях, включаючи оселю одного з духовних лідерів Московського патріархату в Черкасах, а також у храмі в Білій Церкві.

    Митрополит Євстратій відзначив, що ці зображення стають “міткою ‘русскава міра’» Він підкреслив, що шанувати імператора не є обов’язковим і є виявом волі його прихильників, які прагнуть шанувати імперію, яку він символізує.

    Митрополит наголосив, що український патріотизм і “російська імперська ідея” не можуть поєднатись.

    «Відтак ці зображення – мітка “русскава міра”. Де їх видно – там немає і не може бути правдивого українського патріотизму. Бо це в принципі не може сполучатися: український патріотизм і «російська імперська ідея», – написав Євстратій (Зоря).

    Він закликав до уникнення використання таких зображень та сакралізації імперії в українському контексті і наголосив, що це суперечить духовним та історичним цінностям України.

    Найсвіжіше

    Популярне