Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Львівський Макарій: УПЦ МП і РПЦ домовились заздалегідь про зміни до статуту

    Єрарх Православної Церкви України Митрополит Львівський Макарій (Малетич) розповів, як він сприйняв зміни до статуту здійснені на Соборі УПЦ МП. Він впевнений, що всі зміни були для того, щоб зупинити приєднання парафій до ПЦУ, яке почалось після повномасштабного вторгнення рф в Україну. Також всі зміни в УПЦ МП були узгоджені з Москвою.

    «Незадовго перед цим ми обговорювали на нашому соборі ПЦУ шляхи, якими можуть піти в УПЦ. Були висловлені різні думки та припущення. Здебільшого ймовірність подібних змін в УПЦ заперечували. А я казав, що зміни будуть. Я відчував, що буде, тому що їх логіку зрозуміти нескладно. Була перша хвиля переходу парафій та священників від них до ПЦУ після Об’єднавчого собору і дарування Томосу. І коли, в лютому почалася війна люди знову збурилися. Не єпископи, зрідка священики, а самі люди, українці. І почалася нова хвиля переходу парафій. Для того, щоб зупинити її вони й пішли на ці зміни», розповів митрополит Макарій в інтерв’ю «Духовній величі Львова».

    Він зазначив, що хоч Московський патріарх Кіріл і зробив критичну заяву щодо рішення собору УПЦ МП, але УПЦ МП і РПЦ домовились заздалегідь.

    «Я можу руку на серце покласти, що так було. Бо це хоч і церква, але грає в церковні політичні ігри. Тож побачимо який буде діалог», – сказав митрополит Макарій.

    Нагадаємо, митрополит Макарій розповів, що УПЦ МП хоче розмовляти з ПЦУ так само, як Путін з Україною — на своїх умовах. Також у Вінниці митрополит УПЦ МП «заборонив» шістьох священників, які приєднались до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне