Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Сейм Литовської Республіки одноголосно ухвалив резолюцію про визнання росії – терористичною державою

    Сейм Литовської Республіки схвалив резолюцію, що визнає дії росії в Україні геноцидом, а росію – державою, яка підтримує та здійснює тероризм.

    Про це пише “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

    Відомо, що склад парламенту проголосував за резолюцію одноголосно – 128 голосами.

    У документі Сейм констатував, що російські збройні сили та найманці скоїли масові воєнні злочини на території України, зокрема у містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, Бородянка та Гостомель.

    Автори документу вбачають у діях російських окупаційних сил мету повного чи часткового знищення української нації, її духу шляхом убивства її членів цілими сім’ями, у тому числі дітей, їх викрадення, тортур, зґвалтувань, у тому числі й неповнолітніх, знущань над тілами вбитих та закатованих.

    “Сейм Литви визнає повномасштабну збройну агресію проти України з боку збройних сил російської федерації та її політичного та військового керівництва, що розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом українського народу”, – йдеться у резолюції.

    У документі наголошується, що всі винні мають бути притягнуті до відповідальності, а міжнародне співтовариство має створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та оцінки агресії росії проти суверенної України.

    Сейм Литви закликає до наділення трибуналу повноваженнями видавати міжнародні ордери на арешт, імунітет від якого не гарантували б ані статус глави держави, уряду та інших державних посадових осіб.

    “російська федерація, збройні сили якої свідомо і систематично обирають цивільні об’єкти для бомбардувань, є державою, яка підтримує та здійснює тероризм”, – стверджують парламентарі Литовської Республіки у прийнятій резолюції.

    Найсвіжіше

    Популярне