П’ятниця, 14 Червня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх застеріг, що Церква втрачає свою сутність, коли стає світською владою, як це відбувається в Росії

    21 травня 2024 року, у день пам’яті святих рівноапостольних Костянтина і Єлени, Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію в храмі Іпсоматії у Константинополі.

    У своїй проповіді Патріарх наголосив на важливому внеску святих Костянтина та Єлени в поширення християнства та надання Церкві свободи. Однак він застеріг, що привілеї, надані Костянтином, також дозволили Церкві стати світською владою, що використовувалася амбітними особами для досягнення чужих їй цілей.

    “З тих пір, як християнство вийшло з катакомб, були часи в його історії, коли здавалося, що воно втрачало свою справжню славу і духовний блиск. І ця історія час від часу повторюється”, – сказав Патріарх Варфоломій.

    Він зазначив, що сьогодні Церква процвітає там, де її переслідують, де є мученики, жертовність і справжня ревність, що нагадує часи раннього християнства. Натомість там, де Церква перебуває у тісних обіймах світської влади, вона часто втрачає свій шлях і місію.

    “Як наслідок, вона більше не є світлом і джерелом освячення для народу Божого, але агентом затемнення істини, як знаряддя в руках авторитарної та репресивної влади, оскільки вона спирається виключно на правителі цього світу, які не мають спасіння. Церква потребує внутрішньої,духовної свободи”, – наголосив Патріарх.

    Згадуючи нинішню ситуацію в Росії, Патріарх назвав її прикладом, коли Церква втратила свою сутність через тісний зв’язок зі світською владою.

    Після літургії Патріарх привітав присутніх паломників, зокрема групи з США, Греції та інших країн, які відвідали Константинополь.

    Найсвіжіше

    Популярне