Неділя, 16 Червня, 2024
Бiльше

    Щоб зберегти допомогу. Фракція Слуга народу вирішила відкласти заборону УПЦ (МП) через республіканців США — джерело NV

    До розгляду законопроєкту щодо заборони релігійних організації, пов’язаних з Росією, президентська політсила повернеться в кінці червня.

    Про це NV повідомило джерело у монобільшості.

    Співрозмовник видання розповів, що наприкінці червня в Україні відбудеться молитовний сніданок. Захід має відвідати високопоставлений представник Республіканської партії США.

    Частина консервативних республіканців вважає, що заборона релігійних організації, пов’язаних з країною-агресором, може призвести до утиску релігійних громад та нападок на релігійні свободи, зазначив представник СН.

    «Для них це тригерна точка. Вони вже неодноразово передавали парламентарям та Офісу президента сигнали з приводу цього. Тобто ми можемо позбавитись допомоги, якщо так буде», — сказало джерело NV.

    Член монобільшості наголосив, що питання вирішили відкласти, зокрема, і для того, аби не зірвати проведення Глобального саміту миру, що відбудеться 15−16 червня у Швейцарії, а також, щоб «не нашкодити президенту, не нашкодити завданням, які зараз стоять в міжнародній політиці».

    З огляду на це, депутати повернуться до обговорення релігійного питання лише після приїзду американського політика.

    Зазначимо, що 22 травня фракція Слуги народу збиралась на засідання, аби обговорити заборону релігійних організації, пов’язаних з РФ.

    Представник президентської фракції розповів NV, що засідання тривало кілька годин. Нардепи дійшли консенсусу, що питання потребує подальшого вивчення та аналізу усіх правок до законопроєкту, яких більше 1,2 тис. З огляду на це «слуги» вирішили зібратися на ще одне засідання, аби детальне обговорити долю законопроєкту щодо заборони релігійних організації, пов’язаних з Росією.

    Нагадаємо, у квітні Конгрес США схвалив  60 мільярдів доларів на підтримку України у протистоянні російській агресії. Проте, шлях до цього голосування був непростим через внутрішньополітичні дебати між республіканцями та демократами напередодні президентських виборів у США 2024 року.

    Каменем спотикання стало серед іншого і питання “релігійних свобод” в Україні та ставлення до Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Окремі республіканські політики, як конгресвумен Маржорі Тейлор Грін, яка ретранслює російську пропаганду, намагалися блокувати допомогу Україні під приводом нібито “переслідування християн”.

    Як пояснював “Духовний фронт України”, ця ситуація стала результатом боротьби різних сил в українському релігійному середовищі. З одного боку, УПЦ (МП) та її прибічники активно лобіювали свої інтереси збереження зв’язків з Московським патріархом через підсанкційного в Україні Вадима Новінського та його лобіста Роберта Амстердама.

    З іншого боку, “професійні патріоти” з числа конкуруючих православних юрисдикцій та опозиційних політиків радикалізували становище, вимагаючи повної заборони УПЦ (МП) та переходу її майна під контроль інших церков. Це частково дискредитувало зусилля української влади щодо обмеження російського впливу на релігійні організації.

    “Духовний фронт” застерігає, що в ситуації, коли йде війна з російським агресором, представники різних православних церков переслідують власні вузькі цілі, жертвуючи національними інтересами та можливістю для України отримувати критично важливу міжнародну допомогу.

    Водночас, на думку експертів, для виживання України як держави необхідно повернути врегулювання релігійного питання в конструктивне русло, відмовитися від радикальних заходів та зосередитися на деінституціалізації мереж під виглядом релігійних організацій.

    Найсвіжіше

    Популярне