Субота, 15 Червня, 2024
Бiльше

    Делегація ПЦУ молитовно вшанувала день святих Костянтина і Олени

    20-21 травня 2024 р., в другій частині офіційного візиту, делегація у складі заступника голови Управління зовнішніх церковних зв’язків митрополита Білоцерківського Євстратія, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври єпископа Бориспільського Авраамія та протодиякона Сергія, які з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Предстоятеля Православної Церкви України, перебували у Стамбулі (історичному Константинополі), молитовно вшанувала пам’ять засновника міста.

    Про це пише сайт ПЦУ.

    Зранку учасники делегації у супроводі диякона Вселенської Патріархії отця Єпіфанія відвідали історичний Влахернський храм на честь Пресвятої Богородиці, де в давнину відбулося чудо явлення Її Покрова. Також гості оглянули монастир Хора (перетворений на мечеть), який нещодавно відкрився для відвідувачів після тривалої реставрації. Цей невеликий добре збережений візантійський храм на колишній околиці Константинополя всесвітньо знаменитий завдяки видатним мозаїкам і фресковим розписам, визнаним шедеврами мистецтва.

    Після опівдня гості з України на запрошення Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія були присутні на святковому обіді, який він щорічно за традицією має з усіма працівниками Патріархії з нагоди Великодня. Обід відбувається у мальовничій місцевості на березі протоки Босфор.

    Наприкінці дня делегація ПЦУ взяла молитовну участь у вечірньому богослужінні в храмі святих рівноапостольних Костянтина і Олени в центральному районі Стамбула (неподалік площі Таксім), яке за чином хоростасії (присутності в центрі храму на архієрейському троні) очолив Вселенський Патріарх Варфоломій. У храмі з нагоди престольного свята, особливо шанованого в місті, заснованому святим царем Костянтином, молилися ієрархи та духовенство Вселенського Патріархату, а також паломники зі Школи Святого Хреста у м. Бостон (США) – провідної теологічної інституції Вселенського Патріархату в Америці.

    За дорученням Блаженнійшого Митрополита Епіфанія після богослужіння митрополит Євстратій офіційно передав Його Всесвятості Соборний лист Архієрейського Собору ПЦУ з осудженням єретичного вчення «русского міра».

    Наступного дня вранці делегація з України взяла участь у святковій літургії, яку за чином хоростасії у храмі рівноапостольних Костянтина і Олени, розташованому в азійській частині Стамбула, очолив старець-митрополит Халкідонський Еммануїл. Храм належить до Халкідонської митрополії, що історично об’єднує православні громади в азійській частині сучасного Стамбулу.

    Після богослужіння у супроводі офіційних представників Вселенської Патріархії українського походження архімандрита Якова та диякона Епіфанія учасники делегації відбули до аеропорту, завершивши програму візиту.

    Найсвіжіше

    Популярне