Четвер, 13 Червня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) досі контролює Нижню Лавру, влада дає один місяць на виселення

    Нижню Києву-Печерську Лавру досі повністю контролює РПЦ в Україні, попри рішення судів про їх виселення.

    Про це заявив в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в інтерв’ю Главкому.

    За його словами, триває передача майна лаври. Влада дає представникам УПЦ МП один місяць на те, щоб вони звільнили приміщення, після чого буде застосовано силу, якщо це буде потрібно.

    “Триває ще передача майна, нерухомості. Рухомого майна майже не було. Рухоме було у Свято-Успенському соборі, Троїцькій надбрамній церкві. Його вже передали, все нормально з ним. А щодо нерухомого майна, об’єктів нерухомості, це 74 споруди, процес триває. Кілька цих об’єктів були перебудовані, спотворено їхній вигляд. З’явилися нові об’єкти, зведені без дозволу, які псують історичний контекст.

    На жаль, процес передачі лаври не настільки швидкий, як би ми хотіли. Йдуть постійні суди. На ці суди приходять залучені монастирем люди, які є носіями цінностей “русского міра”, – зазначив посадовець.

    За його словами, влада дає місяць представникам РПЦ в Україні, аби вони виселилися, а далі застосовуватимуть примусові методи.

    “Нижню лавру поки повністю контролює РПЦ в Україні. Раніше говорили, що міністерство виступає проти силових рішень і за діалог. Але ж є рішення судів, та протилежна сторона виконувати їх не збирається, вона не чує вас. Та і суспільство вимагає виконання рішення суду. Яке рішення проблеми ви бачите?

    Я, звичайно, за діалог, але треба бути наполегливим. Ну, місяць часу їм даємо. Це я про Нижню лавру. Після цього питання буде вирішуватися в силовий спосіб. Це не значить, що треба казати: завтра тут вас не має бути. Адже більшість монахів насправді орієнтовані на віру, а не на “русскій мір”, на відміну від церковних керівників, які були носіями наративів РПЦ”, – зазначив Карандєєв.

    Нагадаємо, в юридичному управлінні Ради розкритикували законопроєкт про “заборону” УПЦ (МП). Також Стефанчук заявив, що по законопроєкту про УПЦ (МП) буде компромісне рішення.

    Найсвіжіше

    Популярне