Субота, 15 Червня, 2024
Бiльше

    Скандальновідомий митрополит Лука закликав молитися про напоумлення українських законотворців

    Митрополит в Запоріжжі Лука (Коваленко) у своєму Телеграм-каналі закликав молитися про напоумлення українських законодавців, які голосуватимуть за законопроект 8371, так званий закон про заборону РПЦ.

    Лука вважає, що у ВРУ є люди, які ненавидять Українську Православну Церкву, хоча в законопроекті прописано про нейтралізацію впливу Московського патріархату.

    «Деякі народні обранці, які ненавидять Українську Православну Церкву, знову намагаються осквернити як нашу Мати-Церква, так і Самого Господа Бога через приниження Святого Православ’я», – зазначає єрарх УПЦ.

    Він також стверджує, що «документ складений безграмотно», а укладачі, «мабуть, були під владою бісівською».

    Митрополит Лука наголосив, що віряни УПЦ (МП) водночас є і громадянами Царства Божого, і мають повне право віддавати кесареві кесарево, а Боже – Богові.

    Що означають слова Коваленка?

    Якщо б УПЦ (МП) не мала відношення до Російської Церкви, то Коваленку не було б про що боятись, а так його коментарі видають, що УПЦ таки пов’язана з Москвою. Заклики Луки є відвертою спробою протидіяти державній політиці та законодавчим ініціативам, спрямованим на захист національної безпеки.

    Звинувачення на адресу українських народних депутатів у нібито ненависті до УПЦ є абсолютно безпідставними та образливими. Законопроект стосується виключно РПЦ, яка діє як рупор російської пропаганди та загрожує державній цілісності України. Намагання представити це як “утиск прав віруючих УПЦ” є маніпулятивним та оманливим.

    Заяви про безграмотність і “біснуватість” укладачів законопроекту є зухвалими та викривають нерозуміння митрополитом Лукою реалій війни, яку розв’язала Росія. Натомість, він вдається до звичних для проросійських пропагандистів риторичних прийомів – применшення загрози та звинувачення опонентів.

    Загалом, позиція митрополита Луки є абсолютно неприйнятною в умовах війни з російським агресором. Замість того, щоб єднатися та підтримувати Україну, він виступає проти заходів національної безпеки та поширює антидержавну риторику.

    Інші скандальні вислови Луки

    Нагадаємо, Лука засуджував надання Православній церкві України Томосу, порівнявши дії влади України з діями Гітлера, Сталіна та інших диктаторів. Водночас дії російського диктатора Путіна Лука не коментує з такою ненавистю.

    10 червня 2019 Лука брав участь у з’їзді проросійської опозиції, що проводився у Києві під егідою партії «Опозиційний блок» перед парламентськими виборами 21 липня. У з’їзді також брав участь голова намісник Києво-Печерської лаври Павло Лебідь.

    6 травня 2021 писав, що США хочуть повторити шлях Гітлера, тому нібито: окупували Україну, взяли українців в рабство, посварили українців з Росією і змусили воювати проти неї, почали винищувати українців випробуваннями на українцях біологічної зброї і насаджувати «нетрадиційні цінності»; також митрополит Лука висловив упевненість, що США хочуть вивезти «вкрадені в українців» чорноземи і природні ресурси, а також хочуть, щоб предстоятель ПЦУ Епіфаній (митрополит Київський) зігував перед американцями по-нацистськи.

    У 2023 році продовжував поминати патріарха Московського. 

    1 травня 2024 року СБУ провели у Коваленка обшуки. 7 травня Солом’янський суд Києва його під нічний домашній арешт на два місяці. Підозрюється у розпілюванні релігійної ненависті. За даними слідства, під час літургій висловлював зневагу до вірян інших конфесій, публікував у Telegram-каналі провокативні дописи. Експертиза підтвердила підривну діяльність Коваленка проти безпеки України.

     

    Найсвіжіше

    Популярне