П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    РПЦ покарала майже 60 священиків за антивоєнну позицію

    З початку війни Московії проти України у лютому 2022 року 59 священиків зазнали репресій з боку Російської православної церкви (РПЦ) та силовиків за антивоєнну позицію, повідомила «Нова Газета. Європа» у п’ятницю, 17 травня.

    За даними видання, постраждали священики, які служили у Московії та закордонних єпархіях, залежних від Московського патріархату. У 47 випадках репресії зазнали московитські священики, в решті 12 випадків справа стосувалася зарубіжних церков, які підкоряються РПЦ, зазначає газета.

    З позбавленням сану, забороною у служінні та іншими покараннями з боку церкви зіткнулися шість служителів Литовської православної церкви в складі РПЦ, троє — Білоруської церкви Моспатріархату, а також священики РПЦ в Іспанії, Казахстані та Ізраїлі. У Московії покарання приходять як від церковної влади (позбавлення сану, заборона у служінні, примусове виведення за штат), так і від державної (штрафи за «дискредитацію» армії, тюремні терміни, депортація).

    Церква переслідує священиків-«опозиціонерів» майже так само часто, як російська держава: у Московії у 18 із 47 випадків священики зіткнулися з переслідуваннями з боку РПЦ, у 23 – з боку правоохоронних органів та ще у шести випадках – з репресіями з обох сторін.

    Серед усіх представлених у Московії християнських церков та течій лише РПЦ карає своїх служителів за антивоєнну позицію. У 19 із задокументованих випадків священики інших християнських церков (католики, протестанти та представники «альтернативних» православних церков — Апостольської православної церкви, Московитської православної церкви та інших) зіткнулися з репресіями з боку правоохоронних органів, але не з боку духовенства.

    Заміна слова «перемога» на слово «мир» у молитві «Про святу Русь» стала підставою для позбавлення сану московського священика Іоанна Коваля. Священика Володимира Корольова звільнено з посади настоятеля Казанського храму в Тулі і виведено за штат після відмови збирати кошти на війну в Україні. Священика з Татарстану Гліба Кривошеїна визнано винним і оштрафовано за «дискредитацію» армії. Підставою для такого рішення стало підписання єреєм у перші дні війни Звернення священнослужителів РПЦ із закликом до примирення.

    РПЦ використовує різноманітні інструменти для впливу на священиків – «профілактичні бесіди», тимчасове усунення або звільнення з посад, що займаються. Водночас, стосовно антивоєнних «опозиціонерів» церква вдається до крайніх заходів — заборони у служінні або навіть позбавлення сану. Це найсуворіше покарання духовної особи, що застосовується лише у виняткових випадках.

    Найсвіжіше

    Популярне