Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    З’явилась петиція про заміну скульптури архістратига Михаїла на Богородицю на Майдані Незалежності

    “Необхідно прибрати символ, який нам дала московитка Катерина ІІ в 1782 р. Це на часі, бо зараз ми повертаємо собі своє, споконвічне! Керуючись Законом України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» № 3005-IX від 21 березня 2023 року, символ Києва, запроваджений російською імперією, має зникнути з нашої центральної площі!”, – пояснюють свою мотивацію в зареєстрованій на офіційному сайті Київради петиції.

    Натомість автори хочуть на місці пам’ятника архангела Михаїла, статую Богородиці і архангела Гавриїла.

    “Богородиця споконвік була Захисницею України. Її особливо шанували козаки, більшість українських церков – Богородичні. Саме Гавриїл приніс Благу звістку і є потужним захисником України. Сьогодні нам потрібні символи, що відповідають нашій справжній українській історії!”, – зазначають в петиції.

    Водночас підписанти звертають увагу на те, що якщо звернутися до копії Плану Києва 1695 року, який зберігається в Історичному музеї міста, то можна помітити багато храмів на честь Архангела Гавриїла та Діви Марії. Саме Гавриїл вважався покровителем Києва.

    Станом на 17:51 було зібрано 83 підписи із 6000 необхідних. До завершення підписів залишилось 58 днів.

    Нагадаємо, на Волині горів монастир УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне