Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Імбросу: Томос, наданий сербами Охридській архієпархії, є фейком – це ганьба для Церкви

    Виступаючи на одному з телеканалів Північної Македонії, митрополит Кирило підкреслив, що для Церкви є ганьбою те, що Сербія надала Охридській архієпископії “Томос про автокефалію”. Він також зазначив, що Охридська архієпископія має визнати спочатку ПЦУ, щоб перейти до питання її автокефалії.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    “Це ганьба. У той час, як всі старі Патріархати і молодші Церкви ніколи не робили такого, один з нових Патріархатів, і, можливо, наймолодший Патріарх в цьому чині, Сербський Порфирій, вчинив цей великий гріх. Надав автокефалію. Автокефалію кому? Церкві, яку вони ізолювали більше 50-60 років, мучили її, оббріхували, звинувачували, говорили про неї найгіршими словами, створили всередині цієї Церкви іншу Церкву, щоб контролювати ситуацію, а коли побачили, що справи набувають іншого повороту у ставленні Російської Церкви, на жаль, серби приєдналися до Російської Церкви, стали інструментами Російської Церкви, і з подачі Російської Церкви вчинили цей великий гріх – дати цей фальшивий папірець про автокефалію. Її не існує, це фальшивка, і вона не визнається ніким, крім росіян, які зробили це з певних причин, і, на жаль, це нас засмучує, деякі єрархи тут не зрозуміли гру, яку росіяни грають з сербами”.

    Митрополит Імбросський додав, що Вселенський Патріархат роками намагався знайти вирішення питання Церкви Північної Македонії, але ті, хто чинив опір, були сербами. Він нагадав, що після Преспанської угоди Вселенський Патріарх, консультуючись з урядами Скоп’є та Афін, буквально благав сербів сісти за стіл переговорів, щоб знайти рішення. Однак він описав, як покійний Патріарх Іриней не відповідав на листи Вселенського патріарха. Вселенський Патріарх Варфоломій з любові і поваги не хотів робити нічого, що б ігнорувало сербів. Патріарх не приходить втручатися і завойовувати; Вселенський Патріархат хоче допомогти помісним церквам рухатися вперед, бути вільними і мати можливість допомагати людям, тому що в цьому полягає місія кожної помісної церкви.

    Після обрання Патріарха Порфирія і після того, як він надіслав два листи до Вселенського Патріархату, в третьому листі він написав, що якщо вони не дадуть відповіді, то ми будемо діяти самостійно. Але отримана відповідь була поганим знущанням над Вселенським Патріархом, як заявив митрополит Імброс. Він написав, так, давайте зустрінемося, але не зараз, тому що я маю їхати на гарячі джерела на лікування, і архиєпископ Стефан буде робити те ж саме. А потім ми чуємо, що вони зустрілися в Ніші і домовилися про щось за спиною Вселенського патріархату і з пропозиціями Російської Церкви. Це нечесні речі. І тоді Фанар сказав: “Я здійснюю право апеляції, про яке просять охридські єрархи. Я даю їм канонічність, ми їх визнаємо, і це велика річ. І оскільки росіяни боялися, що вони можуть втратити і цю країну, тому що це мета Росії, нав’язування і в цій країні, вони швидко змусили сербів дати цей фейковий Томос, який насправді захопив Охридську Церкву, тому що ніхто не визнав цю автокефалію.

    Як додав митрополит Імбросу, що найбільше болить Вселенському Патріархату, так це вся та брехня, яка лунала останнім часом і заморозила всі ці зусилля в напрямку канонічності. Говорили, що Патріархат йде, щоб підпорядкувати собі Церкву. Це зовсім не відповідає дійсності. Навпаки, можна було б сказати: ви є митрополією Сербської Церкви, я вас визнаю такою, і все. Як зараз, коли Охридська Церква є митрополією Сербської Церкви, так само, як Американська архиєпископія і Австралійська архиєпископія є для Вселенського Патріархату. Вона не є автокефальною Церквою. Наскільки вона діє як Автокефальна Церква, не питаючи і не роблячи того, що їй нав’язують Росія і Сербія?

    Щодо питання назви, то митрополит Кирило згадав, що Вселенський Патріархат сказав, що ми дамо назву, яка буде не національною, а суто церковною. І він дає назву Охридської архиєпархії, яка має 1000-літню історію. У новій церкві вона має 1000-літню історію! А вони цього не хочуть. Вони цього не хочуть!

    Він додав, що спочатку має бути визнання і літургійне співслужіння з Православною Церквою України. Нехай визнають 15-ту Церкву, щоб ми могли перейти до 16-ї.

    Нагадаємо, місяць тому очільник Охридської архієпископії відвідав Сербського патріарха. Раніше Охридська архієпископія створила комітет для вивчення статусу Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне