Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Охридська архієпископія створює комітет для вивчення статусу Православної Церкви України

    Священний Синод Охридської Архієпархії розпочав створення комісії, яка займатиметься українським церковним питанням. Також планують розв’язати «проблему» її назви стосовно грекомовних Церков.

    Згідно з повідомленнями місцевої преси, Священний Синод, який зібрався в попередні дні, порушив питання про автокефалію Православної Церкви України, сигналізуючи про потенційну зміну позиції Охридської Архієпархії з цього питання.

    В офіційній заяві Синод підкреслив своє зобов’язання ретельно вивчити через комітет статус Православної Церкви України, «якій Вселенський Патріархат надав автокефалію».

    Митрополит Брегальніцький Іларіон був призначений головою Комітету, а єпископ Деляндровсько-Іліденський Йоаким – заступником голови.

    Згідно з повідомленням Священного Синоду, цей комітет має на меті розглянути питання «назви своєї Святої Церкви стосовно грекомовних Церков».

    Нагадаємо, що майже два роки тому (у травні 2022 року) Вселенський патріархат зняв «ізоляцію» з Охридської архієпископії і вона була прийняла в євхаристійному спілкуванні з «єрархією, духовенством та народом цієї Церкви під керівництвом архієпископа Стефана».

    Вселенський патріархат визнав «Охридська» як назву Церкви (з юрисдикцією, обмеженою територією країни, тобто державою Північна Македонія). Це визнання відбулося з виключенням таких термінів, як «македонський» або похідних від них, після письмових запевнень архієпископа Стефана Вселенському Патріархату.

    Відтоді були спроби як Сербської, так і Російської православних церков вплинути на Охридську архієпархію та її предстоятеля. Наприклад Серби надали «Томос про автокефалію» Охридській архієпархії, а росіяни наполягали на швидкому визнанні її «автокефалії». Але Церква і Держава в Скоп’є, схоже, чекають на рішення Вселенського патріарха.

    Церкви, які визнали нове церковне утворення в балканській країні (Грузія, Румунія, Православна Церква Чеських земель і Словаччини,  за винятком Болгарії, яка очікує загальноправославного рішення щодо назви), не посилаються на «Охридську архиєпархія», коли говорять про Церкву країни, навпаки, використовують інші назви, включно з назвою «Македонія».

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України повідомляв, що залежність Охридської Архієпископії від політичних ігор заважає отриманню нею автокефалії.

    Найсвіжіше

    Популярне