Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Залежність Охридської Архієпископії від політичних ігор заважає отриманню нею автокефалії

    Охридська архієпископія ризикує втратити підтримку у прагненні до автокефалії через свою схильність до політичних маніпуляцій.

    Нещодавні дії архієпископії, зокрема, щодо визнання ПЦУ, викликали занепокоєння у Вселенському патріархаті. Її мінливі союзи та нехтування канонічним порядком ставлять під сумнів щирість прагнення до автокефалії. Про це йдеться в статті orthodoxia.info 

    Люди, які благали про зцілення розколу, визнавши, що єдиним у православній сім’ї, хто може їм його забезпечити, є Вселенський престол, набули нових пріоритетів. І ось Охридська Церква, яка понад півстоліття жила поза православ’ям і була відновлена саме тому, що Константинополь це дозволив, нарікає на те, що аналогічні дії були зроблені і щодо проблемної ситуації, яка склалася в Україні.

    Експерти стверджують, що курс, який взяла архієпископія, може призвести до її ізоляції та шкоди авторитету.

    Замість того, щоб зосередитися на духовному розвитку та єднанні, Охридська архієпископія втягується в політичні авантюри, що шкодить її репутації. Ситуація ускладнюється майбутніми виборами в Північній Македонії.

    Вселенський патріархат обережно ставиться до запиту архієпископії на автокефалію, очікуючи чітких сигналів про її відданість канонічним нормам.

    Наразі дії архієпископії більше відповідають планам Російської та Сербської церков, які прагнуть обійти авторитет Вселенського патріархату.

    Чи зможе архієпископія Охридська переглянути свою поведінку та здобути довіру Вселенського патріархату? Час покаже, чи справжня її мета – автокефалія, чи політичні ігри.

     

    Найсвіжіше

    Популярне