П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    В Україні є свобода віросповідання під час воєнного стану – зустріч ВРЦіРО з делегацією КЄЦ

    В Києві у приміщенні Дому Біблії Українського Біблійного Товариства (УБТ) 10 квітня 2024 року відбулася зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з делегацією Конференції Європейських Церков (КЄЦ), яка відвідує Україну цими днями.

    Православну Церкву України на зустрічі представляли протоієрей Віталій Даньчак та протоієрей Ростислав Воробій.

    Під час спілкування українські релігійні діячі висловили подяку КЄЦ за молитви, допомогу біженцям й підтримку України на міжнародному рівні та поінформували представників КЄЦ про потреби українців в контексті відбиття російської агресії.

    Представники ВРЦіРО зазначили, що в Україні є свобода віросповідання під час воєнного стану і різні церкви, користуючись цією свободою, здійснюють свою духовну та гуманітарну діяльність в українському суспільстві. Делегації КЄЦ була представлена доповідь Інституту релігійної свободи «Вплив російського вторгнення на релігійні громади в Україні», яка містить результати моніторингу і опитувань про становище українських релігійних спільнот на територіях, окупованих Росією, а також інтерв’ю релігійних діячів різних конфесій про російські злочини в Україні.

    Головуючий у ВРЦіРО, президент УБТ Григорій Комендант подарував делегації Конференції Європейських Церков на згадку про зустріч картину, де зображено Ісуса Христа, Який молиться з зазначенням біблійного тексту з Євангелії від Іоана, 17:15: «Не благаю, щоб Ти забрав їх від світу, але щоби зберіг їх від злого». На картині також зображене жахіття війни, страждання українського народу на прикладі подій в м. Бородянці та Ірпені на Київщині. Картина намальована на дошках від ящиків з-під боєприпасів з авдіївського напрямку.

    Від делегації КЄЦ у зустрічі взяли участь Президент організації – архієпископ Фіатирський і Великобританський Никита (Вселенський Патріархат), члени правління КЄЦ д-р Чарльз Рід (Церква Англії) й пані Марія Маунтракі (Православна Церква Фінляндії), члени керівної групи «Шляхи до миру» превел. Ріїка Поркола (Євангелічна Лютеранська Церква Фінляндії), д-р Йонас Йоргенсен (Євангелічна Лютеранська Церква Данії) і проф. Андрій Смирнов (Православна Церква України) та представники апарату КЄЦ – генеральний секретар превел. Франк-Дітер Фішбах і керівниця програми з теології та навчання пані Катеріна Пекріду.

    Найсвіжіше

    Популярне