Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель Православної Церкви України відвідав Всесвітню Раду Церков

    10 квітня 2024 р. на запрошення Генерального секретаря Всесвітньої Ради Церков пастора доктора Джеррі Піллея Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав цю міжнародну екуменічну інституцію. Під час візиту Предстоятеля ПЦУ супроводжував заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків митрополит Білоцерківський Євстратій, повідомляє сайт ПЦУ.

    В Екуменічному центрі у Женеві (Швейцарія), де знаходяться керівні органи Всесвітньої Ради Церков, Блаженнійшого Митрополита Епіфанія прийняв Генеральний секретар Ради пастор доктор Джеррі Піллей. У розмові також взяли участь Петер Прове, директор Комісії з міжнародних питань, та професор доктор Васіле Октавіан Міхоц, відповідальний за програми з екуменічних відносин.

    Під час тривалого діалогу учасники обмінялися думками та оцінками у зв’язку з російською агресією в Україні, а також залученням структур російського патріархату і особисто їхнього керівника Гундяєва до виправдання та підтримки агресивної війни. Митрополит Епіфаній відзначив, що останні публічні заяви очолюваного Гундяєвим «Всесвітнього російського народного собору», в яких напад на Україну названо «священною війною», метою якої є повне знищення суверенної української державності, потребують невідкладної реакції з боку міжнародної спільноти, зокрема – з боку релігійних лідерів.

    «Намагання виправдати російську злочинну, диявольську агресію проти України є абсолютно неприйнятними. Ми від початку свідчили, що доктрина «русского міра» – це антигуманне, а з церковної точки зору – єретичне вчення, риторика якого нагадує пронацистську риторику так званих «німецьких християн» у 1930-х роках. Тепер, після публікації документів зібрання у Москві, це добре видно всім. Такі дії потребують реакції міжнародної спільноти, в першу чергу – релігійних лідерів, і ми сподіваємося на таку реакцію з боку Всесвітньої Ради Церков. Російські діячі повинні чітко і ясно бачити, що доктрина «русского міра» відкидається і засуджується всіма людьми доброї волі в цілому світі, що вона не має ані підтримки, ані співчуття», – підкреслив Блаженнійший владика.

    У свою чергу пастор Джеррі Піллей зазначив, що з боку Всесвітньої Ради Церков готується відповідна реакція на неприйняті та скандальні заяви, зроблені у Москві. Він висловив солідарність з українським народом, який страждає від війни, та запевнив у молитві про мир для України.

    Учасники зустрічі детально обговорили поточний стан на тимчасово окупованих територіях України, зокрема факти систематичного порушення з боку окупантів основних прав і свобод людини, включаючи свободу віросповідання. Також відбувся детальний обмін думками щодо поточної релігійної ситуації в цілому в Україні.

    Предстоятель ПЦУ розповів про ставлення релігійної спільноти нашої держави до законодавчої заборони для російських релігійних об’єднань мати у своїй підлеглості релігійні організації в Україні.

    «Немає жодного релігійного об’єднання в Україні, яке би підтримувало публічно те, що релігійні організації в Україні можуть і надалі бути підлеглими структурам, які контролюються російською державою. Адже всі бачать, як російська держава використовує релігію для виправдання агресивної війни. Запропоновані в парламенті зміни до законодавства не зачіпають свободу віросповідання, але навпаки – захищають релігійні організації в Україні від перетворення на інструмент кремлівської гібридної війни», – зазначив Митрополит Епіфаній.

    Також учасники зустрічі обговорили питання можливості діалогу між православними в Україні. «Позиція нашої Церкви послідовна і незмінна – ми відкриті до діалогу, до спілкування з тими, хто перебуває поки що у підлеглості російському патріархату. На жаль з іншого боку ми бачимо протилежну позицію – керівництво структури МП в Україні категорично відкидає діалог з нами. Але ми все одно готові до контактів, бо наша мета – досягнення єдності всіх православних в Україні, як це визначено канонічним правом і Томосом про автокефалію», – серед іншого зазначив Предстоятель ПЦУ.

    Також під час зустрічі обговорювався миротворчий потенціал релігійної спільноти, зокрема в контексті майбутнього мирного саміту, проведення якого у червні цього року було підтверджене Швейцарією.

    «Ми дуже раді Вашому візиту до Всесвітньої Ради Церков, дякуємо за конструктивну розмову і маємо надію на добрі плоди нашої подальшої співпраці», – сказав на завершення зустрічі Генеральний секретар ВРЦ пастор Джеррі Піллей.

    Після спілкування Митрополит Епіфаній також оглянув приміщення Екуменічного центру, зокрема відвідав розташовану в ньому каплицю ВРЦ.

    У другій частині візиту, яка відбулася у Екуменічному Інституті в Боссе, у розмові з його деканом доктором професором Бенджаміном Сімоном та іншими відповідальними особами ВРЦ йшлося про наступні практичні кроки щодо процедури набуття Православною Церквою України членства у Всесвітній Раді Церков. Заявка про це була подана два роки тому та прийнята до розгляду. Доктор Сімон після ланчу також зробив коротку екскурсію для гостей приміщеннями Інституту і розповів про його місію та працю.

    Найсвіжіше

    Популярне