Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    МОН та Всеукраїнська Рада Церков обговорили питання шкільного та академічного капеланства

    4 квітня 2024 року відбулася зустріч представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з міністром освіти і науки Оксеном Лісовим.

    Сторони обговорили низку питань, пов’язаних зі співпрацею у сфері освіти в умовах війни, повідомляє сайт міністерства.

    Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) наголосив, що війна в Україні є не лише збройним протистоянням, а й “ціннісним протистоянням” та “протистоянням інтелектів і умів”. Він також порушив питання академічного капеланства, зазначивши потребу в духовному супроводі не лише учнів і студентів, а й викладачів.

    Під час зустрічі було анонсовано, що шкільна освіта стане головною темою чергової травневої сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ.

    Нагадаємо, що у 2021 році ВРЦіРО та МОН підписали угоду про співпрацю. Відповідно до неї, в школах мали викладатись курси морально-духовного спрямування, а також запроваджувалась співпраця сторін щодо забезпечення належної освіти неповнолітніх в’язнів.

    Однак, не всі спроби такої співпраці проходять гладко. Зокрема, у Тернополі між управлінням УГКЦ та школою №11 був укладений договір про шкільне капеланство, який передбачав проведення священником позакласних занять з учнями. Служба освітнього омбудсмена розцінила це як втручання конфесії в освітній процес і порушення світського характеру освіти, та рекомендувала розірвати такий договір.

    Питання збалансованої присутності релігійного компоненту в освітньому процесі залишається відкритим і потребує подальшого діалогу між державними органами, церквами і громадськістю.

    Найсвіжіше

    Популярне