П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Гендер, сурогатне материнство та людська гідність – Ватикан анонсував новий документ

    Як повідомляє Catholic News Agency, 8 квітня Найвищий доктринальний офіс Ватикану оприлюднить нову декларацію Dignitas Infinita («Нескінченна гідність») тему людської гідності, в якій розглядається низка сучасних моральних проблем, включаючи гендерну ідеологію та сурогатне материнство.

    Про це повідомляє religion.in.ua

    Документ будуть презентувати новообраний префект Дикастерії Доктрини Віри кардинал Віктор Мануель Фернандес, (DDF), секретар доктринальної секції монсеньйор Армандо Маттео і професор римських університетів Tor Vergata та LUMSA Паола Скарчелла.

    В січні 2024 року Фернандес повідомив іспанській інформагенції EFE, що текст стосуватиметься «не лише соціальних питань, але й різкої критики моральних питань, таких як хірургія зміни статі, сурогатне материнство та гендерна ідеологія». А на початку березня Фернандес визнав, що було «кілька версій» тексту.

    Про тональність нової декларації можна судити по висловлюванням Папи Франциска на адресу сурогатного материнства, яке він назвав  «жалюгідним», а трансгендерну ідеологію – «найпотворнішою небезпекою» сучасності, яка «прагне стерти відмінності між чоловіками та жінками».

    Отже, Ватикан хоче знизити рівень критики на свою адресу після оприлюднення в грудні доктрини Fiducia Supplicans, який дозволяв «спонтанне» (нелітургійне) благословення одностатевих пар, а також тих, хто перебуває в «нерегулярних» союзах.

    За словами Фернандеса (до речі, аргентинця за походженням), «людей, які стурбовані» його роботою, «заспокоїть» новий документ.  Очевидно, можна очікувати на консервативний текст з засудженням сурогатного материнства та трансгендерної ідеології.

    Нагадаємо, що доктрина Fiducia Supplicans викликала великий скандал та критику як серед християнських церков, так і всередині РКЦ.  РПЦ публічно різко засудила документ, деякі церкви оголосили про вихід з екуменістичного діалогу з Ватиканом. Втім, сам Папа Франциск назвав своїх противників «лицемірами».

    Нагадаємо, папа Франциск у Великодній проповіді закликав піднести погляд до Христа, Воскреслого з мертвих.

    Найсвіжіше

    Популярне