Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Богослужіння в Михайлівському соборі: Пасія з читанням Євангелія від Луки

    У п’ятницю ввечері третього тижня Великого посту, 5 квітня 2024 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Мале повечір’я і Пасію з читанням страсного Євангелія від святого апостола і євангелиста Луки.

    Вечірнє постове богослужіння проходило у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі міста Києва, пише сайт ПЦУ.

    Разом з Предстоятелем автокефальної Української Православної Церкви молилися намісник Золотоверхої обителі архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Васильківський Єфрем, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство.

    Чинопослідування Пасії є пізнім за часом свого виникнення. Вона була складена в середині XVII століття Київським митрополитом Петром (Могилою), який є творцем також інших літургічних форм.

    За кожною Пасією відбувається читання місць з Євангелія, що розповідають про страждання Христові. На першій – 26-та і 27-ма глави Євангелія від Матфея, на другій – 14-та і 15-та Євангелія від Марка, на третій – 22-га і 23-тя Євангелія від Луки і на четвертій – 18-та і 19-та глави Євангелія від  Іоана.

    Найсвіжіше

    Популярне