П’ятниця, 17 Травня, 2024
Бiльше

    Верховний суд вперше визнав законним об’єднання парафії УПЦ (МП) із ПЦУ

    Верховний Суд України ухвалив рішення, яким визнав законним перехід релігійної громади села Калинівка Житомирського району з Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) до Православної церкви України (ПЦУ).

    Це перше рішення Верховного Суду, яке визнає законність таких переходів. Раніше суди першої та апеляційної інстанцій відмовляли у задоволенні позовів.

    “Загалом важливість цього рішення для процесу переходу релігійних громад України з УПЦ МП до ПЦУ, який триває від 2019 року, важко переоцінити, адже воно стане прецедентним для всіх інших подібних спорів і надасть впевненості в законності такого переходу релігійним громадам, які ще вагаються ухвалювати рішення про вихід з УПЦ МП”, – прокоментували ситуацію адвокати Православної церкви України виданню “Українська правда”.

    Рішення Верховного Суду є прецедентним і надасть впевненості іншим релігійним громадам, які бажають перейти з УПЦ МП до ПЦУ.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній 4 травня зустрівся з настоятелем парафії на честь святого пророка Іллі смт Калинівка Фастівського р-ну Київської області архімандритом Ярославом (Алєксєєнком), кліриком цієї парафії священником Володимиром Шинкаруком та настоятелем парафії на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці с. Діброва Калинівської ОТГ священником Олексієм Степановим, які підтримали рішення своїх громад послідувати Томосу та приєднатися до автокефальної Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне