Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Румунії освятив каплицю, присвячену святому Андрію, в парламенті Румунії

    У понеділок увечері Патріарх Даниїл освятив каплицю, присвячену святому Андрію, в парламенті Румунії, повідомляє Orthodox Times.

    Після служби освячення Патріарх Даниїл згадав про існування каплиць у різних парламентах по всьому світу, в аеропортах, біля лікарень чи в інших публічних місцях. Патріарх Даниїл визначив ці місця спогадів як “джерела миру, радості та надії”.

    Присвячений святому Андрію

    Патріарх нагадав, що Рада країни (Sfatul Tarii), а згодом і Палата депутатів знаходилися поруч із кафедральним собором в історії румунського народу.

    Зараз парламент Румунії знаходиться в безпосередній близькості від Національного собору, який присвячений святому Андрію, первозваному апостолу і захиснику Румунії, і святу Вознесіння Господнього.

    “З цієї причини ми запропонували святого Андрія як покровителя каплиці румунського парламенту, який прийняв резолюцію в 2012 році, визнавши свято апостола неробочим святом для широкої громадськості”.

    Символ сопричастя та відповідальності

    Патріарх Даниїл сказав, що освячення каплиці в парламенті Румунії має особливе духовне значення: “Воно підкреслює зв’язок між молитвою та спілкуванням, між богослужінням і культурою, включаючи політичну культуру, між інституційною діяльністю та громадою, між індивідуальною свободою та соціальною відповідальністю”.

    “У дедалі більш секуляризованому світі освячений літургійний простір, який запрошує до молитви, допомагає нам наново відкрити істину про те, що людина покликана до святості в сопричасті зі Святим Богом і в смиренному служінні іншим людям, тому що індивідуальна та спільна молитва є джерелом миру, радість і надія”.

    “Молимо Бога, щоб Він благословив ініціаторів і прихильників цього проекту”, – сказав Патріарх Даниїл, згадавши в.о. спікера Палати депутатів Альфреда Сімоніса, генерального секретаря Палати Сільвію-Клаудію Міхалча та архімандрита Нектарія Софеля, екзарха с. монастирі Бухарестської архієпархії.

    Патріарх Даниїл пожертвував кілька богослужбових книг для новоосвяченої каплиці.

    Прем’єр-міністр Румунії: Ця каплиця є символом нашої відданості національним цінностям

    “Я маю особливу честь брати участь сьогодні в історичному моменті, ознаменованому освяченням православної каплиці в румунському парламенті Патріархом Даниїлом, чия відданість, наполегливість і невтомна енергія в досягненні спільного блага завжди надихали мене і давали мені привілей щирої співпраці та фундаментальний для блага всього румунського суспільства”, – сказав прем’єр-міністр Румунії

    Найсвіжіше

    Популярне