Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Засуджений за держзраду священник УПЦ (МП) з Ямполя на Сумщині розповів про співпрацю з ФСБ

    Священник УПЦ (МП) Микола Закроєць, якого засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду, поділився деталями співпраці з ФСБ Росії.

    За його словами, все розпочалося з SMS-повідомлення від ФСБ з пропозицією співпраці. Чоловіка просили збирати інформацію про місця дислокації українських військових, передає Суспільне.

    Спочатку Закроєць відмовився, але через 4 місяці до нього знову звернувся представник ФСБ. Цього разу священник погодився на співпрацю і протягом кількох тижнів надсилав росіянам фотографії військових об’єктів.

    “Соромно зізнаватись, фотографії робив українських військових, де вони мешкали”, — розповів засуджений.

    У жовтні 2023 року суд визнав Миколу Закроєць винним у державній зраді та засудив його до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

    “Я за російську ідею сиджу. Зрозуміло, що хотів би, щоб перемогла Росія, що гріха таїти”, — додав засуджений. На запитання журналістки про те, як церква ставиться до зрадників, чоловік відповів: “Не вважаю себе зрадником, абсолютно. Російський я по духу”.

    Серед конфіскованого: земельна ділянка площею 0,887 га, квартира, причіп до легкового авто, 3 мобільних телефони.

    Що ще відомо про справу

    • Згідно з судовим вироком, Микола Закроєць надавав інформацію про адресу проживання та контакти голови Ямпільської громади. Крім того, чоловік передав дані і про керівників правоохоронних органів Шостки та Ямполя, інших керівників місцевих органів влади в Шосткинському районі та журналістів Ямполя.
    • 3 березня 2023 року в СБУ повідомляли, що настоятеля храму УПЦ (МП) у Шосткинському районі на Сумщині затримали за підозрою у збиранні розвідданих про оборону області для ФСБ Росії.

    Що ще відомо про Миколу Закройця

    • Микола Закроєць народився 12 червня 1974 року. Про це зазначено на сайті Руху Чесно.
    • Священник був головою релігійної організації  “Релігійна громада парафія Георгіївська Конотопської єпархії Української православної церкви”.

    Найсвіжіше

    Популярне