Понеділок, 13 Травня, 2024
Бiльше

    Із 2014 року я дозволяю вірянам пом’якшувати піст – митрополит Донецький ПЦУ

    Митрополит Донецький і Маріупольський ПЦУ Сергій (Горобцов) розповів, що з 2014 року, відколи почалася війна, він дозволяє своїм вірянам, особливо воїнам, волонтерам, капеланам, літнім людям, пом’якшувати піст.

    Про це він розповів Україні православній.

    “Деякі священники та віряни моєї єпархії дуже суворо постять, і я радію, що вони мають сили і такі наміри. Я ж з 2014 року дозволяв своїм вірянам пом’якшувати піст. Військовим, волонтерам, капеланам та просто старшим людям. Війна на Донбасі почалася 2014 року. У людей регіону вже тоді погіршилося здоров’я, підскочив цукор, впав зір, виявили серцеву недостатність, тож я казав їм, що ви можете постити так, як визначите самі”, – розповів владика.

    Він вважає, що треба постити, бо без самообмежень не буває духовного зростання, але ставитися до цього варто зріло.

    “Розумієте, поміркованість сама по собі дуже важлива чеснота. Тому я закликав до поміркованості та більш напруженого духовного життя. Не забувайте молитву, добрі справи. Намагайтеся в кожній людині, хто в даний момент стоїть та ображає вас, бачити Христа. А після вторгнення, коли так серйозно почали працювати і волонтери, і капелани, як я можу рекомендувати їм суворий піст. Капелан перебуває з хлопцями у зоні бойових дій. Не будуть йому окремо готувати, тож він має їсти з усіма. Або волонтери. Ми кожного тижня розвантажуємо фури, в Дніпрі і в Костянтинівці щодня годуємо по 400 осіб, чи можу я після такої важкої роботи рекомендувати їм піст за уставом? Або якщо він намотав по Донеччині тисячі кілометрів, розвозячи гуманітарку? Тому давайте постити, бо без самообмежень не буває духовного зростання, але ставитися до цього зріло”, – наголосив митрополит.

    Найсвіжіше

    Популярне