Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій зустрівся з Прем’єр-міністром Литви

    21 березня 2024 року – Вселенський патріарх Варфоломій здійснив свій перший офіційний візит до Литви за запрошенням уряду Республіки Литва. Він зустрівся з Прем’єр-міністром Інгрідою Шимонітє і разом вони підписали Угоду про співпрацю між Вселенським патріархатом та Литвою.

    У своєму зверненні Патріарх Варфоломій відзначив, що Православ’я в Литві сягає 13-го століття, і ця багатовікова спадщина зв’язує Литовську Православну Церкву зі Вселенським Патріархатом як Матір’ю Церквою Константинополя. Він наголосив, що готовий підтримати прагнення литовських православних віруючих різних етнічних спільнот створити Екзархат Вселенського Патріархату в Литві, повідомляє orthodoxianewsagency.gr 

    Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимонітє у своєму виступі підкреслила, що рішення щодо повернення Вселенського патріархату до Литви може прийняти лише сам Вселенський патріархат, і її уряд зробить все можливе, щоб гарантувати свободу совісті, віросповідання та релігії кожному громадянину та жителю Литви.

    “Цілком природно і по-людськи, що в умовах повномасштабної агресії Росії проти України та відкритої підтримки патріарха Московського Кирила стало неможливим для деяких православних, які проживають у Литві, бути частиною Вільнюської та Литовської архієпархії Московського патріархату без конфлікт совісті”, – сказала вона.

    Прем’єр Міністр також пояснила, що рішення Вселенського патріархату від 17 лютого задовольнити апеляцію п’яти православних священиків, виключених з духовенства рішенням патріарха Московського Кіріла, відновити їх релігійний статус і прийняти їх до складу Вселенського патріархату важливий крок до релігійної свободи в Литві.

    “Сьогодні ми зробили ще один важливий крок. Ми підписали угоду про співпрацю між Урядом Литовської Республіки та Вселенським Патріархатом. Сподіваюся, що це стане міцною основою для зміцнення наших відносин і для відновлення Константинопольським Патріархатом своєї релігійної громади в Литві”, – сказавла пані Інгріда Шимоніте.

    Угода про співпрацю, підписана сьогодні, закладає міцну основу для зміцнення відносин між Литвою та Вселенським Патріархатом і для відновлення його релігійної громади в Литві.

    Найсвіжіше

    Популярне