Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Монастир РПЦ на Рівненщині задекларував мільйонні доходи (документ)

    Корецький Свято-Троїцький жіночий ставропігійний монастир, який напряму підпорядковується Російській Православній Церкві, подав фінансову звітність за 2023 рік.

    За відкритими даними, московські церковники заробили в Рівненській області за минулий рік 5 мільйонів 474 тисячі 300 гривень, пише Про Рівне.

    Відповідно до податкового реєстру, монастир є неприбутковою релігійною організацією, відтак, декларує лише доходи, а не прибутки.

    Також у власності синоду Російської Православної Церкви, який є засновником монастиря, залишається 15 об’єктів нерухомості на території Рівненської області. Це як церковні споруди, так і земельні ділянки та приватні будинки.

    Про це свідчать дані OpenDataUA.

    У листопаді 2022 року Служба безпеки України спільно з Нацполіцією проводила в монастирі обшуки в рамках контррозвідувальної (безпекової) діяльності та виявила проросійську пропагандистську літературу і значні суми готівки у гривні та в доларах. Однак, про жодні подальші дії щодо обителі РПЦ в Корці не повідомлялося.

    Судячи з витягів державного реєстру, жодних змін у реєстрації та підпорядкуванні Корецького монастиря досі не відбулося. Де-юре він продовжує бути в підпорядкуванні Москви.

    Найсвіжіше

    Популярне