Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Прощення – це не обряд: проповідь Екзарха Вселенського патріарха в Україні

    17 березня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію.

    Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками. Також окремо помолились за українське військо і справедливий мир в Україні, інформує Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    У неділю перед Великим Постом Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Михаїл звернувся до вірян з проповіддю про прощення та милосердя.

    “Пробачення треба просити завжди, коли ми зрозуміли, що ми зробили щось неправильно. Але особливо перед постом ми звертаємося до один одного, до близьких, до рідних, до знайомих з якими бачимося, щоби просити пробачення за, необережне слово, чи якусь необережну дію, бо може, чимось завинили, – пояснив єрарх.

    Єпископ застеріг, що прохання пробачення не має перетворюватися на формальність чи церковний етикет.

    “Прощення, це коли ми дійсно, шкодуємо якщо мали якусь образу на людину. Ми розуміємо, що і вона не досконала, і ми не досконалі. І всі ми потребуємо пробачення від Бога. Ось саме в цьому є і сенс подібного устрою церковного життя, подібного устрою, таких служб. Тому, зараз я у вас прошу пробачення за те, можливо, чим завинив”, – наголосив єпископ Команський Михаїл.

    Він закликав вірян не говорити слова прощення автоматично, а глибоко осмислити свої вчинки та помилки.

    “Буває, в церкві, коли заходиш, усі люди йдуть на чин прощення і всі починають просити прощення. А якщо цю людину в перше бачу, в чому вона переді мною завинила? Коли ми щось робимо в церкві, робімо з щирим серцем, не автоматично. Адже коли ми починаємо просто виконувати якийсь обряд, і, зокрема, прохання прощення, коли не буде в цьому щирості, не буде і користі”, – каже єпископ Михаїл.

    Голова Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні також наголосив, що піст – це не просто дієта, а й час для покаяння, духовного зростання та милосердя. Він закликав вірян допомагати один одному, бути терплячими та прощати.

    “Ось це є піст – посилене, милостиве ставлення один до одного. Якщо ми будемо ставитися один до одного, підтримуючи, гуртуючись, особливо в час, коли ворог на нас напав, то і Господь буде милостивий до нас. Тоді слова молитви Отче наш, «прости нам про провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим», відкриються для нас новим змістом. Пам’ятаймо про це. Не лінуймося, не гаймо часу. Із наступаючим Великим постом. Хай Господь береже всіх”, – підсумував архіпастир.

    Найсвіжіше

    Популярне