Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігійний експерт розповів про причини лояльності влади до УПЦ (МП) та складнощі протидії проросійському впливу цієї церкви

    Анатолій Бабинський, доктор філософії, дослідник історії Церкви пояснив причини, чому офіційна влада України досі лояльна до УПЦ (МП), попри викриту СБУ агентурну мережу ФСБ, яка діяла під прикриттям цієї церкви.

    В інтерв’ю tvoemisto.tv, Бабинський розповів, що представники УПЦ (МП) і олігархи почали потужну лобістську кампанію проти Української держави. Вони заявляють про порушення релігійної свободи.

    “Ця кампанія досить успішна в певних колах західного світу, особливо консервативно-християнських, зокрема в Америці. Ми там дуже залежимо від підтримки. Хтось цинічно використовує це, щоб виправдовувати не допомогу, а хтось справді вірить, що українська влада намагається знищити певну неугодну християнську деномінацію”, – пояснив Бабинський.

    При цьому релігійний запевнив, що українська “влада боїться, що радикальні кроки негативно позначаться на іміджі цілої держави і нашкодять в інших ділянках. Складне питання, як пройти між Сциллою і Харибдою індивідуальної та колективної відповідальності”.

    Крім цього, експерт зазначив, що дії української влади ускладнює той факт, що УПЦ МП десятиліттями формувала проросійську атмосферу на своїх парафіях, тож зараз важко зібрати конкретні докази цієї діяльності.

    “Це дуже складна річ. Знаю з власної практики, наскільки складно це доносити. Треба було працювати не зараз, в останній рік чи два, а фіксувати ці речі протягом десятиліть. Ви завжди стикнетеся з таким аргументом. Якщо маєте колаборантів, які діють проти Української держави, армії, суверенітету, то вони повинні відповісти за це. Але чому ви накидаєте колективну відповідальність? Коли говорите, що ця церква десятиліттями формувала проросійську атмосферу на своїх парафіях через літературу, проповіді, це сьогодні вже досить важко фізично зафіксувати. Навіть після перших обшуків у єпархіях і структурах цієї церкви багато що підчищене, і це вже неможливо зафіксувати”, – сказав він. Тобто нема практичних справ, якими можна зафіксувати це.

    “Про тих, кого виловлять сьогодні, в західному світі вам скажуть: «Нехай ці люди індивідуально відповідають за свої дії». Коли мовиться про те, що ціла мережа формувала десятиліттями цю атмосферу, підігрівала розповіді про «святу Русь», єдиний «русскій мір», то важко цю розмову переводити в раціональну площину”, – каже Бабинський.

    Російська пропаганда подає зараз це як конфлікт цієї церкви і державної влади. А західне суспільство до цього дуже чутливе. Та насправді це конфлікт цієї церкви і суспільства, влада лише реагує на суспільні настрої. Від початку повномасштабної війни влада не бралася за розв’язання питання із російською церквою в Україні. Лише після того, як суспільне обурення досягло піка і більш ніж половина українського суспільства висловилася за повну заборону діяльності проросійської чи російської церкви в Україні, почалася реакція, візити СБУ в різні єпархії і виникла низка законопроєктів, нагадав Бабинський.

    “Законопроєкт наближається до ухвалення, – продовжив експерт. – Реакція деяких оглядачів на Заході вже є негативною. Маємо комунікаційну проблему: українська влада недостатньо говорить про те, в чому небезпека цієї церкви, а вона справді велика. Це спрут, який запустив щупальці міцно і глибоко”

    Водночас доктор філософії наголосив, що в УПЦ (МП) є священники, які не причетні до пропаганди чи антиукраїнської діяльності. Проте під прикриттям цієї структури продовжує діяти проросійська агентура.

    Також експерт звернув увагу на те, що для частини єрархів та вірних УПЦ МП йдеться не лише про збереження проросійського впливу, а й про втрату вигідного статусу, монополії, яку вони мали в Україні до подій 2022 року.

    “Вони намагаються зберегти структуру в цьому вигляді, бо їм так зручно, бо вони так звикли. А кудись іти, проситися в Константинополь, принижуватися вони не хочуть”, – заявив Бабинський.

    Експерт підкреслив, що для ефективної протидії УПЦ (МП) потрібні спільні зусилля влади та суспільства, адже ця церква є “спрутом з міцно запущеними щупальцями” в Україні.

    “Вірні на рівні парафіян узагалі не знають, до якої Церкви належать, що вона юридично, канонічно й еклезіально є частиною російського православ’я. Їм сказали, що це українська Церква, і вони вірять у це”, – зазначив Бабинський.

    “Тобто, крім цього проросійського, там ще є різні людські фактори – влади, збереження статусу тощо. Протидія державі великою мірою залежить від того, що вони намагаються зберегти монополію, яку мали і вже не повернуть. Бачимо це на прикладі Києво-Печерської лаври – важливого символу, який вони втратили. Певна їхня присутність там іще залишається, але навряд чи вона буде такою, як за Паші «Мерседеса»”- підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне